Япония ще започне да изпуска вода от АЕЦ "Фукушима" в четвъртък

Изпускането на вода в Тихия океан от авариралата АЕЦ "Фукушима" ще започне в четвъртък, ако метеорологичните условия го позволяват, заяви днес японският премиер Фумио Кишида, цитиран от Франс прес.

Планът на Япония за изпускане на вода от атомната електроцентрала бе одобрен в началото на юли от Международната агенция за атомна енергия. Тази операция обаче, която се очаква да продължи десетилетия, провокира сериозни притеснения и критики, особено от страна на Китай.

Токио планира изпускането в Тихия океан на над 1,3 милиона тона вода от АЕЦ "Фукушима", която аварира вследствие на вълните цунами през март 2011 г., които опустошиха североизточните брегове на Япония.

Водата в атомната електроцентрала бе подложена на обработка, която да я пречисти от радиоактивни субстанции. Тази вода обаче продължава да съдържа тритий, който не може да бъде премахнат с помощта на съществуващите технологии. Според експертите за здравето са вредни само дози тритий с изключително висока концентрация.

Японската риболовна индустрия обаче се опасява, че изпускането на водата от АЕЦ "Фукушима" ще се отрази неблагоприятно на имиджа на продуктите ѝ както в Япония, така и в чужбина.

Китай се отнася критично към плана за изпускане на вода от атомната електроцентрала и миналия месец забрани вноса на хранителни стоки от десет японски префектури, сред които Фукушима.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини