Хиляди домове са без ток след мощното земетресение в Япония

Десетки хиляди японски домакинства останаха без електрозахранване тази сутрин след земетресението с магнитуд от 7,4, което удари малко преди полунощ, предаде Ройтерс.

Земният трус потопи част от североизточна Япония в тъмнина, прекъсна ключови транспортни връзки и отне живота на четирима.

Компании, след които „Тойота мотор“ и производителят на чипове „Ренесас електроникс“, правят бърза оценка на пораженията, тъй като има вероятност да бъдат нарушени веригите на доставки и да се увеличи натискът върху глобалното производство на смартфони, електроника и автомобили.

Японският премиер Фумио Кишида съобщи, че са загинали четирима души и че правителството остава нащрек за евентуални вторични трусове през следващите два-три дни.

Съобщава се за най-малко 107 пострадали, няколко от тях – сериозно, а 4300 домакинства са останали и без вода.

Жители на град в префектура Фукушима направиха жива верига, за да пълнят пластмасови туби вода за битови нужди.

Земетресението удари в 23:36 ч. местно време снощи непосредствено до брега на префектура Фукушима, на дълбочина от 60 километра. 

Предупреждението за цунами, издадено след труса, беше отменено рано тази сутрин. На някои места беше съобщено за повишаване на морското равнище, но не и за сериозни щети.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини