Читалище„Юмер Лютфи” събра смехотворците на Кърджали

Снощи в читалище „Юмер Лютфи-1993г.“ честваха 80-годишния юбилей на големия кърджалийски хуморист Малин Кацаров. Проявата се организира по случай 1 април-Ден на хумора и шегата от Община Кърджали, Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ и Клуб на хумористите „Хитър Петър и Насреддин Ходжа ООД“ при читалище „Юмер Лютфи-1993г.“.

Освен юбиляра, в програмата се включиха и местни хумористи със свои произведения. Мероприятието събра немалко кърджалийски творци и любители на словото. Майсторите на изящната словесност освен с хумористичните си произведения, развеселиха публиката и със завидното си чувство за хумор.

Секретарят на читалище „Юмер Лютфи -1993г.“ Мюзекки Ахмед като домакин поздрави всички и честити 80-годишния юбилей на Малин Кацаров. Той честити също членовете на Клуб на хумористите „Хитър Петър и Насреддин Ходжа ООД“, спечелили награди от престижни конкурси в страната, като им благодари за активната им дейност.

Директорът на Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ Иванко Маринов също поднесе приветствие към публиката и честити юбилейната годишнина на Кацаров със стихотворение от Христо Смирненски.

Беше прочетен поздравителен адрес от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. След това организаторите поднесоха цветя от негово и от свое име.

След представянето на Малин Кацаров, думата бе дадена на самия юбиляр. Той препоръча да се опитаме да се абстрахираме от негативното в живота и ориентираме към веселото. Изразът „Светът е оцелял, защото се е смял“ не е клише, а жестоката истина, каза хумористът.

Въпреки достолепната си възраст Малин Кацаров демонстрира огромен творчески талант. Хумористът поздрави публиката с няколко свои произведения, а след това прочете и стихове от Пеньо Пенев, Христо Смирненски и известното стихотворение „Ако“ от Ръдиард Киплинг.

Деня на шегата се отбелязва от далечното минало, народът е оценил шегата като нещо здравословно и нужно, особено в наше време когато всичко предразполага към отчуждение, несериозност и задълбочаване на тъгата и изобщо към негативното в живота.

Членовете на Клуб на хумористите „Хитър Петър-Насреддин Ходжа-ООД”, който от 2011 година е към читалище „Юмер Лютфи-1993”, покрай забавните си творения не пропуснаха възможността да изрекат на глас немалко горчиви истини от живота. В остроумната надпревара се включиха познати имена като Христо Станчев, Александър Щинков, Мариян Пърнаров, Ангел Рачев, Стоян Авджиев. Черешката на тортата обаче беше председателят на клуба, доайена на местните хумористи Тодор Мухтаров, който поднесе голяма доза смях на публиката с поредните си остроумни епиграми.

За Деня на хумора и шегата свои произведения пред публиката представи и младата поетеса Николина Згурева. Едно произведение прочете и Милка Дунгова.

80-годишния юбилей на Малин Кацаров честитиха още поетесата Мариана Джинджева и много други негови братя и сестри по перо, приятели и любители на словото.

Малин Кацаров е роден на 18.03.1934 г. в с. Овчарци, Дупнишко. Хуморист и сатирик. Геолог по професия. Автор на редица технологични рационализации за производството на бентонит.

Носител на орден за заслуги в науката “100 години геология”. Автор на шест книги – “Обич?! О, бич!”, “Напред, Земята е кръгла!”, “Неокастрени мисли” в две части, “Болка в рими”, “Луди млади години”. Подготвени са за печат книгите му “Шопски хумор”, “Философски есета”, “Родопски минерали” и пиесата “Демокрация по време на чума”.

Ресмие МЮМЮН

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини