Запорираха $15 млрд. на бившия шеф по сигурността в Китай

Джоу Юнкан. Сн.: wikipedia.org
Китайските власти запорираха авоари в размер на над 90 млрд. юана, или около $14,5 млрд. в сметки на членове от семейството и близкото обкръжение на бившия шеф на вътрешната сигурност Джоу Юнкан, предава „Асошиейтед прес".


Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и служители на вече пенсионирания политик, който бе на поста между 2002 и 2007 г., са били привлечени за разпити като предполагаеми съучастници през последните месеци.

Това е най-големият корупционен скандал от съществуването на Китайската народна република. От агенцията изтъкват, че антикорупционните действия имат за цел да покажат на обществото волята на президента Си Дзинпин да се пребори с корупцията по високите етажи на властта в страната в духа на заявения от новата китайска власт политически курс.

Припомняме, че през лятото на миналата година именно Джоу Юнкан бе един от най-ревностните противници срещу отстраняването и процеса срещу Бо Силай, осъден през септември на доживотен затвор заради вземане на подкуп в размер на над 3 млн. долара и опит за покриване на разследване срещу съпругата му.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини