Социалистите във Франция загубиха, Париж има жена кмет

Социалистическото правителство загуби местните избори във Франция, но партията задържа Париж, който за първи път ще има жена кмет. 

Десницата получава 45,91 на сто от гласовете, левицата - 40,57 на сто, а крайнодесните - 6,84 на сто, сочат официалните предварителни резултати, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Те обаче не показват силното напредване на десницата, която спечели много от градовете, смятани за традиционни бастиони на Френската социалистическа партия.

Крайнодесните пък празнуват най-добрите резултати в историята си, след като получиха кметствата в близо 15 града.

Борещите се срещу имиграцията крайнодесни твърдят, че големият брой мюсюлмани във Франция "ислямизират" нацията.

Лидерите на ФСП признаха поражението на изборите, считани за референдум за непопулярния президент Франсоа Оланд. Той има рекордно нисък рейтинг поради неуспеха си в укрепването на разклатената френска икономика и съкращаването на безработицата. 

Вътрешният министър Манюел Валс обяви, че ФСП е понесла тежки загуби.

В ръцете на десницата са преминали 50 града с население над 30 хиляди души и общо 155 градове и селища от всякакъв размер. Сред преминалите към десницата градове е и Тулуза, четвъртият по големина град във Франция.
Крайната десница може да спечели до 15 градове на изборите, добави Валс.

Лидерката на Националния фронт Марин льо Пен заяви, че постижението е неоспорим успех. Националният фронт получава над 1200 общински съветници, което надхвърля предварително планираното.

"Изборите са поражение за правителството и мнозинството", заяви премиерът Жан-Марк Еро.

"Посланието е ясно. Президентът ще направи изводи, и ще ги направи в интерес на Франция", добави той, като очевидно визираше правителствени промени.

Не е ясно кога ще бъде обявено новото правителство и дали самият Еро ще запази поста си, отбелязва АП.

За пръв път парижани гласуваха да бъдат управлявани от жена.  Досегашният зам.-кмет Ан Идалго (54 г.), кандидатка на Социалистическа партия,  убедително надмина представителката на десницата Натали Косцюшко-Моризет. Отиващият си кмет Бертран Деланое също е социалист.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини