Плащат заплати в „Напоителни системи“, гласят преструктуриране

Греков в Кърджали

До две седмици Министерството на земеделието и храните ще приведе заплатите на държавната фирма „Напоителни системи“. Работещите в нея не са вземали възнаграждения от три месеца. Освен, че се грижат за водоеми и напоителните полета, сега те отговарят и за предпазването от неизправни язовири. Според министърът на земеделието и храните Димитър Греков днешните протести на служителите във фирмата са съвсем основателни. Греков посочи че от 2011 г.“Напоителни системи“ не са получавали и лев за работа. Привеждането на пари от бюджета се смята за държавна помощ, която се санкционира от Брюксел.Фирмата дължи 24 млн.лева за заплати осигуровки, гориво, електроенергия.Само към данъчните задълженията са били над 10 млн.лева но през последните месеци са сведени до 2 млн. За заплати всеки месец са необходими 1,6 млн.лева.

Направихме законови промени. Те позволяват да се разплатим. Поправките трябва да минат през президентството. След това ще приведем парите,каза министър Греков.

Той обаче бе категоричен че фирмата „Напоителни системи“ не може да остане да съществува в този вид и ще има преструктуриране.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини