Правителството пази тютюнопроизводителите от тютюневите акули на пазара

Бурхан Абазов

Правителството ще даде допълнителни средства на всички тютюнопроизводители в страната. До сега национални доплащания получаваха само тези,които са отглеждали тютюн до 2009 г.и са включени в референтен списък. Сега средства ще получат и производители ,които през последните години са се захванали с отглеждането на зеленото злато. Това оповести в Кърджали зам.-министърът на земеделието Бурхан Абазов. Той припомни, че Европейският съюз не отпуска субсидии за тютюнопроизводството, но ни разрешава да извършваме национални доплащания на производители, отглеждали тютюн до 2009 г.

Тази година ще приведем на производителите 100 млн.лева за да компенсираме ниските изкупни цени, подчерта зам. -министърът.

Той отбеляза, че прекомерната либерализация на отрасъла е довела до там, че цените са паднали. Сега държавата иска да регулира пазара и изравни позициите пред закона на фирмите световни монополисти и дребните безпомощни производители.

Абазов обеща промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да въведат умерена регулация в пазара. Ще има регистър на производителите.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини