Чествахме деня на артилерията в Кърджали без артилерия

Цветя за загиналите български артилеристи

Ветерани,запасни офицери и сержанти почетоха снощи 11март-денят на ракетните войски и артилерията. Цветя бяха положени пред единствената гаубица останала като спомен от някогашния артилерийски полк, обвеян с войнска слава. Кърджалийските офицери и сержанти от запаса и резерва имат основание за гордост. Техните предшественици са участвали в превземането на един от най-укрепените фортове на Одринската крепост.

11 март е обявен за ден на ракетните войски и артилерията през 1993 г. във връзка с честването на юбилея от щурма на Одрин. На този ден през 1913 г. в 13 часа се дава началото на артилерийската подготовка, предшествала атаката на пехотата.

Пред гаубицата в парк „Арпезос –Север” председателя на общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Петър Щерев посочи, че датата е паметна за воините от артилерията. Този ден няма да се забрави в българската история. Защото българската артилерия е приложила много новости по време на превземането на Одринската крепост. Тя е действала заедно с пехотата и инженерните войски. Според Щерев в момента на младите хора липсва инициативност и трудолюбие и те трябва да вземат пример от нашите славни воини. Той отбеляза, че паметната плоча пред гаубицата е поставена да напомня за артилерийския полк по инициатива на полковника от запаса Начо Ковачев

Артилеристи и ракетчици се събраха във Военния клуб , където бе организирано кратко тържество.Падналите за България бяха почетени с едноминутно мълчание. Бе изслушан и химна на Република България. За запасните офицери и сержанти свириха групите „Сплав” и „Еделвайс”.Бе представена историята на победоносния марш "Велик е нашият войник".

Тост за майка България вдигна последния командир на поделението в Кърджали полк.Митко Аладжов. Офицери и сержанти си спомниха славните времена, когато са служили в българската армия.

Георги Кулов

Минута мълчание
Веселата част
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини