Българи и гърци отбелязаха Деня на питката в Комотини

Ляпис и Байданов разрязват питката

 Кърджалийци от клуба за българо-гръцко приятелство „Елада” грабнаха парата от питката приготвена от техните домакини от сдружението от Комотини –„Тракике Етерия”. На Сирни Заговезни съседите в Комотини отбелязват Деня на питката. По традиция в  нея се поставя пара, като се вярва ,че тя ще донесе здраве и берекет на този на когото се падне.

 Много искахме да споделим питката с нашите братя от България, каза в приветствието си към гостите от Кърджали председателят на гръцкото сдружение Антонис Ляпис. Той припомни , че на 20 октомври 2013 г. в Кърджали между клуб „Елада” и „Тракике Етерия”  бе подписан протокол за сътрудничество. Разбрахме се за обща работа. Искаме да събудим нашите съграждани за общите проблеми, които имаме,каза още Андонис Ляпис. Той представи на гостите издателят на вестник „Загалиса” Ахмед Имам. Вестникът се разпространява основно сред помашкото население в Гърция.

 Почетният председател на клуб „Елада” Васил Байданов поздрави домакините на гръцки. Той припомни първите контакти през 1990 г когато целта е била да се договори ГКПП при Маказа. Тогава е създаден и клуб „Елада”. Той благодари на журналиста Георгиос Несторакис за подкрепата през годините. Пътят е живот. Ние постигнахме тази цел. Сега ще укрепваме приятелските връзки.В Кърджали създадохме Асоциация по туризъм „Перперикон”,каза още Байданов.

 Ахмед Имам,заяви, че търговската камара в Ксанти протестирала срещу отварянето на граничните пунктове .Смятала, че ще има заплаха за бизнеса в гръцките градове. Ние искахме много тези пунктове да се отворят и това стана, подчерта издателя на „Загалиса”.

  Андонис Ляпис посочи, че помаците от двете страни на границата са мост между два братски народа.

 Двете дружества се обединиха около идеята за културен обмен. Гостуване на Старозагорската опера в Комотини и на симфоничен гръцки оркестър в Кърджали. Българи и гърци си дадоха дума да направят през лятото среща на Маказа, каквато традиция  имаше през деветдесетте години на миналия век.

Георги Кулов

Плакет за спомен
Васил Байданов и Ахмед Имам
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини