33 °C

Българският общински театър в Комотини през сезон 1943-1944 г.

От 25 август на 1943 г. театърът започва да репетира за откриването на  сезон 1943/1944 г. Подготвят се специални декори и костюми по скици, изпълнение на художника Емил Попов. Пиесата „Анга хан“ е постановка на директора Никола Попов, който е и режисьор. Съставът на театъра е подбран и увеличен с артисти от съставите на най-добрите театри в страната. Директор и режисьор на театъра отново е Никола Попов. В състава на театъра през този сезон влизат: К. Анастасов, Бор. Дялов, Д. Ицмарев, К. Сираков, П. Диков, Л. Григоров, Г. Одаджиев, Ем. Попов – художник, , Ст. Костов, Бор. Иванов, Хр. Александров сценичен уредник, Ел. Костов, К. попов, Цв. Дякова,  Д. Тихова, Д. Николова, Зв. Янакиева, Ел. Франци, М. Шишкова – суфльор, Нели Александрова – домакин и отговорник за гардероба на артистите, В. К. Шекерджиев – сценичен работник, М.П. Кратунов – сценичен работник. За постоянни гастрольори на театъра са ангажирани именитият артист Кръстьо Сарафов, и първият драматичен артист на народния театър Борис Михайлов.

          Представянето на „Анга хан“ на сцената на театъра в Гюмюрджина става на 9-и октомври 1943 г. при голям успех. Пиесата, писана при крайно трудни условия от Иван Балканов – е по тема, която вълнува зрителите. Обходила е почти всички сцени на страната и се ползва с отличен прием сред публиката. На премиерата присъства и авторът като представител на Дирекцията на пропагандата.  Целият състав на театъра се справя отлично. Главната роля на Анга хан е поверена на Кирил Сираков. Похвала заслужават и всички останали артисти, които участват: Никола Попов, Катя Попова, Георги Оджаков, Петко Динков, Димитър Ицмарев, Коста Анастасов, Борис Дянков, Стефан Костов, Христо Александров, Данка Тихинова, Елена Костова, Данка Николова, Звезда Янакиева, Елена Францева и Борис Иванов. Декорите и костюмите са от художника Емил Попов, а театър майстор е  Христо Александров. Всеобщата оценка е, че режисьорът и директор на театъра Никола Попов се е справил блестящо с подбора на състава и с режисурата на спектакъла, както и с избора на пиесата.  И оценката е висока: „Възмъжал и укрепнал, какъвто го видяхме в събота, ние напуснахме салона доволни и убедени, че Гюмюрджинският градски театър ще се справи и изпълни бляскаво своята мисия тук, и  сме горди, че меродавните фактори са му възложила такава благодарна и народополезна задача. А изборът на премиерната пиеса и нейното изнасяне затвърди вярата ни в това.

          Втората премиера на театъра за сезона е съвременната комедия-сатира „Всичко се случва“ на д-р Т. Булгаров. Тя се играе на 15 октомври 1943 г. Подбрани са подходящи комедийни актьори. Никола Попов играе ненадминато като Колчо Качулков – беден архивар. В това представление участват Елена Костова, Стефан  Костов, Панто Баркачев, Емил Попов, Коста Анастасов, Звезда Янакиева, Данка Тихинова, Цвета Дякова и др. Постановката на комедията е на режисьора Веса Василева.  Оценката и на тази постановка е много висока: „Тоя добър ансамбъл изнесе комедията „Всичко се случава“ така, че от първото до последното действие публиката не престана да се смее и същевременно черпи поука от тънката сатира, проведена на място от автора“.

          Не минава обаче и без слаби постановки. Д-р Ал. Минчев от Гюмюрджина изразява своето възмущение по повод избора и представянето на комедията „Меден месец“ в 3 действия от Роше. Още преди представлението, той остава поразен от „идейната пустота на пиесата“. След представлението напуска театъра разочарован и угнетен. И не прикрива разочарованието си: „Говорим за Велика България, за Паисиев и Симеонов дух, а поднасяме на поколенията духовна отрова. Събитията са още така пресни. Възпитаната в тоя дух на поквара и сладострастие френска империя биде разгромена само за шест седмици. Толкова ли не се намери една свястна драма. Да беше поставена „Многострадалната Геновева“ щеше да бъде хиляди пъти по-полезно и обществено оправдано“. И добавя саркастично и с огорчение: „Ех че добро възпитание на поколението чрез българския театър. Няма какво да се каже. Пък и какво разхищение на добрите актьорски сили. Искрено трябва да се съжалява за тях! “

                  За известно време информация за Гюмюрджинския театър във в-к „Тракия“ липсва, но през май 1944 г. е публикувана статия на Ст. п. Йорданов, която започва с думите му: „От известно време констатирам, че Гюмюрджинския театър се е преобърнал на фабрика за премиери. И наистина, още публиката не споделила впечатленията си от „Заплакала е гората“, ето че се представи „Любовта побеждава“, а по-късно на духовната ни трапеза се сервира и битовата комедия на Ал. Гергинов“. Тази констатация поставя и въпрос: „Това избързване си има вероятно своите причини – или се чувства голям духовен глад  у Беломорието или натурален глад у артистите. Последното колкото и да звучи неприятно, е допустимо, защото театърът получава малка подкрепа от държавата и от общината.   Утешително е, че това избързване не се е отразило много на художествената страна, но все пак който знае колко е необходимо „отлежаването“ на една пиеса, не може да бъде много спокоен“.  За представянето на комедията думите му са ласкави. Според автора на статията тя е била „построена добре“ и „изискана технически“. Представлявала е художествен откъс от всекидневен битов мотив, напоен със здрав, свеж и художествен хумор. Разпиляността е избегната и всичко е стегнато в три действия, една обстановка и няколко действащи лица. Режисьорката Веса Василева е успяла да обхване целостта, да вложи динамика и лекота. Ролите също са били раздадени удачно и публиката се е заливала в смях.“ Това всъщност е последният отзив, поместен за Гюмюрджинския театър във в-к „Тракия“.

Не може да се каже до кога точно продължават представленията на театъра в Гюмюрджина, но през лятото на 1944 г. той вече е чувствал сериозни затруднения. Затруднения във връзка с финансирането започва да изпитва и издателката на в-к Тракия, като последният му брой излиза още през лятото на 1944 г.

Иванка Ангелова,

Държавен архив – Кърджали  

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не пестете силите си днес. Денят е многообещаващ за вас и е едно чудесно начало на новата седмица. Интимните ви завоевания от предишните дни ви импулсират и стимулират творческите ви способности. Това ще изиграе решаваща роля в деловите ви начинания.
24 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Безпаричието и битовите неуредици ще отстъпят място на по-ведри чувства у повечето от вас. Активно ще се включите в проект, очаквайки с приходите от него да подобрите доходите си. Всичко зависи от вас, за това няма съмнение, че ще се справите. Съпротивата на някого няма да ви откаже от намеренията ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може да осъществите намеренията си, ако съчетаете действията си с тези на партньорите ви. Работата в екип ще ви носи удовлетворение и финансови придобивки. Непоколебимите ви действия, продиктувани от увереност и знания ще ви отворят врати. Връзката със семейството ви е силна и това допълнително ви мотивира.
24 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
24 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Случващото се днес ще промени хода на професионалните ви търсения. Предизвикателствата са пред вас, а вие имате нужния потенциал за да се справите. Не демонстрирайте показно самочувствието си, бъдете по-смирени, за да не провокирате конфликти и нежелани емоции. Правете така, че всички да остават доволни.
24 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Неспокойни и действени, ще започнете деня си с важните задачи, които не търпят отлагане. Без колебание ще покажете на когото е нужно, че не желаете намеса в личния си живот, надявайки се да бъдете разбрани. По въпросите, засягащи вас ще взимате решенията си сами, разбира се няма да ви липсва подкрепата на хората, на които държите.
24 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада. Вечерта се очертава много приятна. Попадате в нова и интересна компания.
24 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Скорпион Ще се чувствате уморени и обхванати от апатия към света около вас. Ще се наложи да сложите на мястото им хора, които ще се опитат да ви употребят за свои цели. Любовните ви желания са засилени, за това вземете мерки да не се разочаровате.
24 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сами се натоварвате с неща, които ще са ви в прекалена тежест. Смятате, че можете да се справите, но едва ли ще е толкова лесно. Не поемайте повече ангажименти, отколкото можете да свършите. Работете усилено и разчитайте и на съдействието на хората, с които работите. Успехи ще имат онези от вас, които се занимават с търговия.
24 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Здравето ви и това на близките ви ще занимава повечето от вас. Погрижете се да не ви липсва нищо, с което да провокирате нежелани последствия. Нека финансовата ви стабилност в момента не ви подвежда. Пестете парите си. За дамите от знака се очертават делови успехи.
24 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Време навън няма да се отрази на настроението ви и с ведрина в общуването ще приобщавате много хора към себе си. В подкрепа на работата си ще срещате разбиране и съпричастност. Усвоили сте знания и умения, действайте. Погрижете се за здравето си и не позволявайте на хронични страдания да попречат на активността ви.
24 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Този ден ще ви донесе успешна реализация в делови план. Работите безупречно, изпипвате всичко до най-малката подробност и това ще стане повод за възхищение от страна на хората, с които работите. Обърнете подобаващо внимание и на сърдечния си партньор.
24 юни 2021
Последни новини