11 °C

Ами ако мястото беше в Гърция?

На какво се смеят съседите ни в Комотини

Регионален съветник за архитектурата и лабиринтите на гръцката бюрокрация

На снимката виждате езерото Комо в Ломбардия, Северна Италия. Великолепен естествен пейзаж, съчетан с отлична архитектура на заден план, но и... басейн в езерото. Питаме се какво ще стане, ако инвеститор се опита да създаде нещо подобно в Гърция? (За България изобщо не можем и да помислим.)

Теоретичен отговор дава регионалният съветник от Комотини Костас Кацимигис, който пише подробно: "Ако това място беше в Гърция, вероятно щеше да се случи следното:

Горските служби щяха да присъдят, че сградата е нахлула в горски район и ще поискат разрушаването на хотела.
Контролът на акваториите и екологията ще постанови, че местообитанията на птици и риби в района на езерото са засегнати.
Отделът към регионалния музей, който се занимава със спелеологията и палеоантропологията, ще обяви, че е възможно съществуването на пещера в близост,... останки на динозаври,… и ще вземе решение за спасителни разкопки, но поради липса на финансиране те ще работят само две седмици в годината и края на изкопните работи се очертава да е след около 150 години. Дотогава се налага възбрана за експлоатиране на зоната.
Службата по контрол на строителството и благоустройството в Общината би наложила строга глоба, тъй като все още не са установена институционални рамки и строителни нормативи за изграждане на басейн в езеро.
След оплаквания, Отделът по незаконно строителство ще прецени, че в първоначалното Разрешително за строеж има пропуски, счита го за нарушение на Правилника в съответствие с последните 58 изменения на Закона за строителството и решава да разруши сградата.
Службата за Държавни имоти ще обяви, че сградата е построена незаконно, така че принадлежи на гръцката държава и ще я прехвърли като собственост на Общинския съвет за стопанисване.
Общинската управа ще остави имота на произвола на съдбата за около десет години, докато не бъде напълно разграбен до последното тоалетно казанче и последната дръжка за врата от последната врата. Тогава ще я продаде на безценица без търг след една година."

Горният пример може да е теоретичен и саркастичен, но отразява широко ситуацията в гръцката реалност на лабиринтната бюрокрация.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
По-често се вслушвайте във вътрешния си глас, той е извор на истини и съвети от извора. Ще общувате добронамерено с конкурентите си, с което ще ги спечелите за обща задача. Реагирайки адекватно на създадената ситуация, ще подобрявате имиджа и финансите си. Реализирана мечта.
10 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
За да дадете всичко от себе си заложете на емоционалните си възприятия. Няма да се лутате в търсене на подходящото решение, но повече предпазливост не ще ви бъде излишна. Близките ще ви стимулират.
10 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делова задача ще ви накара да ускорите работата си по нея. В сътрудничество с колеги и партньори ще я приключите в срок, без излишни вълнения. Новости от интимен характер ще ви подтикнат към повече обвързване с партньора. Вести от чужбина ще ви подтикнат към вземане по-бързи решения.
10 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Служебните въпроси не търпят отлагане, част от времето ви ще е запълнено с тях. Помислите за организацията и реда на работното място, сътрудниците ви/ако имате такива/ също ще се включат в мероприятията. Не пренебрегвайте добрата си форма, има какво да направите, за да се поддържате в нужната ви кондиция.
10 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приоритетите на повечето от вас днес са свързани с въпроси, касаещи човека до вас. Стремите се към разбирателство и се опитвате да елиминирате нещата, които ви пречат да го постигнете. Ваш близък ще ви помоли за услуга, с която можете да му бъдете особено полезни. Не отказвайте предложение за вечерта, ще успеете да се отпуснете и да прекарате наистина приятно.
10 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е в общуването си днес да срещнете несъгласие по въпроси, които считате за вече решени и това отново да ви върне назад. Отнесете се с повече внимание към чувствата и вълненията на околните и тогава нещата ви ще потръгнат. Често болката ни помага да осъзнаем истини, които подминаваме, без да осмислим.
10 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Късметът ви днес ще работи и скоро ще се похвалите с осъществени намерения. Умело ще се възползвате от нечие несправяне с работата и ще блеснете със способностите си. Някои ще получат предложение за нова или допълнителна заетост. Промените, към които се стремите ще наложат повишаване на образоваността ви.
10 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отхвърляте задачите си. Финансовите ви възможности ще пораснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
10 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стрелец Финансови успехи ще ви зарадват. Не е това, от което имате нужда, но на този етап - добре. Ако ви се налага да пътувате, много внимавайте като шофирате. Вечерта се поглезете заедно с любимия човек, като си подарите взаимно нещо вълнуващо.
10 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
10 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес много неща ще ви носят добро настроение и създават усещане за сигурност. Сред тях на първо място са близките ви хора, наградете ги с приветливото си поведение и добра дума. При други се очертават постигнати споразумения и финансови придобивки. Ще можете да си позволите и нещо повече за себе си.
10 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Градивното ви отношение към трудовите ви ангажименти ще ви изведе до финансов успех. Гостоприемни сте и това ще ви натовари с повече грижи. Ще се опитат да ви въвлекат в чужди проблеми. Независимо от желанието да сте полезни се дистанцирайте за момента. Решимостта ви ще ви бъде от полза.
10 май 2021
Последни новини