18 °C

Ами ако мястото беше в Гърция?

На какво се смеят съседите ни в Комотини

Регионален съветник за архитектурата и лабиринтите на гръцката бюрокрация

На снимката виждате езерото Комо в Ломбардия, Северна Италия. Великолепен естествен пейзаж, съчетан с отлична архитектура на заден план, но и... басейн в езерото. Питаме се какво ще стане, ако инвеститор се опита да създаде нещо подобно в Гърция? (За България изобщо не можем и да помислим.)

Теоретичен отговор дава регионалният съветник от Комотини Костас Кацимигис, който пише подробно: "Ако това място беше в Гърция, вероятно щеше да се случи следното:

Горските служби щяха да присъдят, че сградата е нахлула в горски район и ще поискат разрушаването на хотела.
Контролът на акваториите и екологията ще постанови, че местообитанията на птици и риби в района на езерото са засегнати.
Отделът към регионалния музей, който се занимава със спелеологията и палеоантропологията, ще обяви, че е възможно съществуването на пещера в близост,... останки на динозаври,… и ще вземе решение за спасителни разкопки, но поради липса на финансиране те ще работят само две седмици в годината и края на изкопните работи се очертава да е след около 150 години. Дотогава се налага възбрана за експлоатиране на зоната.
Службата по контрол на строителството и благоустройството в Общината би наложила строга глоба, тъй като все още не са установена институционални рамки и строителни нормативи за изграждане на басейн в езеро.
След оплаквания, Отделът по незаконно строителство ще прецени, че в първоначалното Разрешително за строеж има пропуски, счита го за нарушение на Правилника в съответствие с последните 58 изменения на Закона за строителството и решава да разруши сградата.
Службата за Държавни имоти ще обяви, че сградата е построена незаконно, така че принадлежи на гръцката държава и ще я прехвърли като собственост на Общинския съвет за стопанисване.
Общинската управа ще остави имота на произвола на съдбата за около десет години, докато не бъде напълно разграбен до последното тоалетно казанче и последната дръжка за врата от последната врата. Тогава ще я продаде на безценица без търг след една година."

Горният пример може да е теоретичен и саркастичен, но отразява широко ситуацията в гръцката реалност на лабиринтната бюрокрация.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
04 мар 2021
Последни новини