Овчаров: Ще бъдат ли изхвърляни от кърджалийския музей находките от Перперикон и Татул ?

Редица политически партии необмислено или злоумишлено градят своя имидж върху заиграването с етническата карта – нещо, което е изключително опасно. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” археологът проф. Николай Овчаров. „Една от сградите, заплашени от това, да бъдат иззети от държавата, е сградата на кърджалийския музей. През последните няколко месеца, имам доста активна позиция по тези въпроси – имам предвид случая с т.нар. европейски съюз „Помак”, с други такива претенции, които целят разединението на българския народ”, обясни проф. Овчаров. В случая с европейския съюз „Помак”, директно обвиних, че се касае за сепаратизъм, за опити за откъсване на части от българската територия от държавата, заради което малко преди Нова година, бях подведен под съдебна отговорност от ръководителите на този съюз, допълни той.
Междувременно през 2014 година видяхме други опити, които вместо да се намалят, се увеличават – включително скандалите в Рибново през тези дни, каза още проф. Овчаров.
Проф. Николай Овчаров ще даде пресконференция на тема “За заиграването с етническата карта в България и съдбата на кърджалийския музей. Ще бъдат ли изхвърлени от него находките от Перперикон и Татул?”. Пресконференциятаще се състои във вторник от 11:00 часа в Националния пресклуб на БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини