Помаколозите се жалват на Европейската комисия от натиск на ДАНС

Ефрем Моллов

В изпратения от лидерът на партия ПОМАК Ефрем Моллов доклад до европейските институции за нарушени права на т.нар. помаци в България е отделено специално място за „репресии” на ДАНС спрямо неговото обкръжение. Според Моллов става дума засега за мек натиск върху т.нар. помаколози.

Привеждаме текст от доклада на Моллов, изпратен до европейските институции, посветен на тази тема:

„След като през 2007 г. Хюсеин Мехмед издава книгата „Помаците и торбешите в Мизия, Тракия и Македония“, е заставен от ДАНС да подпише декларация, че ще прекрати всякаква изследователска дейност върху помаците, защото „това застрашавало националната сигурност”. Тази акция на ДАНС е предприета по сигнал на маргинални националистически групи. В жалба до Българския Хелзинкски комитет от 2011 г. по повод на проведен разпит на помашки активисти в Смолян Мехмед Дорсунски разказва, че е му е оказван натиск да си признае „защо има претенциите да се определя за помак по етнос и защо е написал книга „История на помаците”, какво е искал да докаже за произхода на помаците и какви са му намеренията в бъдеще“.

От Ефрем Моллов е изисквано да подпише декларация, че няма да работи срещу националните интереси. На финансовия директор на института /Европомак б.м./ Васил Войнов, след като му е направена забележка, че с дейността, която развива, вреди на националната сигурност, му е отправено предложение да работи за тайните служби. На някои от привикваните на „разговор” им е оказван „мек” натиск от типа „как може млад и интелигентен човек като теб да се занимава с такива неща”. Призоваването става по телефона и съдържа задължителното предупреждение, че ако не се явят на „разговора”, ще бъдат докарани със сила. Подобно предупреждение е оправил в телефонен разговор някой си Грозданов от МВР-Гоце Делчев към члена на института Къдри Уланов. Подобни привиквания има след всяко излизане на членове на института в чужбина.

Умишлено се създават пречки пред бизнеса и работата на помашки активисти, като примери за това са налагането на различни обструкции и повлияване чрез политически натиск върху реализирането на проекти на председателя на Европейски институт „Помак“ – Ефрем Моллов, както и на други членове на института, занимаващи се с бизнес или помаци, работещи в други сфери, занимания или частни фирми, от които биват уволнявани и освобождавани от работа без основателни причини.”

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини