Пътешествие из миналото и настоящето на Армения представя фотоизложба в арт-галерия „Кръг

Виртуално пътешествие из миналото и настоящето на Армения представя откритата днес във арт-галерия „Кръг” фотоизложба „Древна и съвременна Армения”. Тя е поредният културен продукт на арменското консулство в Пловдив, а е организирана по инициатива на община Кърджали, Дружеството на арменците в Кърджали и арт-движение „Кръг”. 
Специално за културното събитие в Кърджали пристигна лично почетният консул на Р Армения в Пловдив Ехиязар Узунян. Той и кмета инж. Хасан Азис откриха фотоизложбата, а гид във вербалното пътешествие из забележителностите на Армения чрез фотусите бе културния експерт в консулството Ахавни Кеворкян. 
Събитието уважиха заместник-кметът Елисавета Кехайова, председателят на Дружеството на арменците Агоп Узунбохусян, както и членове и приятели на дружеството, председателят на дружеството „Приятели на Америка” Валентина Иванова, арменци от града, граждани, журналисти. 
В думите си пред тях кметът инж. Хасан Азис, че с тази изложба Кърджали прави още една поредна крачка към опознаването на една древна и непозната за нас страна, каквато е Армения. 
„Няма как мултикултурният град, какъвто е Кърджали, да бъде изпълнен със съдържание, ако в нашата културна програма не бъдат включени проявите на арменската общност. Затова през последните 7-8 години активното ни сътрудничество с арменската общност в Кърджали ни дават самочувствието ние още веднъж да кажем, че сме мултикултурен град. Днес обаче ние можем да кажем и нещо друго – че мултикултурният Кърджали е и град на толерантността. Защото с всяка изминала година, с всяка изложба, всяко наше съвместно мероприятие, ние ставаме по-добри, по-толерантни и човечни. Особено днес, когато в някои части на нашата страна ние виждаме напрежение на етническа основа. С тази изложба Кърджали отправя своя апел и дава своя пример за мултикултурното сътрудничество, съжителство, за мултикултурността като проява на толерантност”, каза пред присъстващите на културното събитие кметът инж. Азис. 
Преди да ни поведе из миналото и настоящето на Армения, представено чрез уловените мигове на фотографите Милко Илиев и Христо Димитров, Ахавни Кеворкян каза, че тази изложба не би се случила без волята и съдействието на арменския консул Ехиязар Узунян. 
Ето какво каза самия той пред присъстващите на откриването на изложбата: „Тази изложба беше една много голяма моя мечта – да представя моята татковина пред по-голям кръг от хора. Не пожелах фотографите да бъдат арменци, защото ние сме хора емоционално свързани. И за да се види в действителност какво представлява Армения, аз поканих двама млади фотографи-българи. Тази изложба е техния поглед. Смятам, че нашето сътрудничество ще продължи и занапред и наистина доказваме, че когато говорим за култура и човешки взаимоотношения, не трябва да има никакво разделение или омраза. Не трябва да робуваме на някакви минали събития. Наистина не трябва да ги забравяме, но не може вечно, със столетия те да бъдат отправна точка за разделение”. 
След като изложбата бе официално открита, гид в миналото и настоящето на Армения чрез фотусите и разказ за тях стана културния експерт в екипа на консула Ахавни Кеворкян. А самите фотуси отразяват арменската природа, старата, древна архитектура на Армения, новото, модерно футуристично строителство, хората на Армения млади и стари, старите християнски храмове, религиозните обичаи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини