Тихо изпратиха загиналите край Добри дол, стотици се стекоха на погребенията

Зачерненият дом в Лале

Не помним по-голяма трагедия, откакто съществува селото ни, заявиха пред екипа ни жители на Лале. Над двеста души от района, включително и съседни села, се събраха да изпратят в последният им път свекър и снаха. Седемдесет и четири годишният Шукри Реджеб и 38-годишната Сабрие Халил загинаха в зверската катастрофа край монтанското село Добри дол в сряда вечерта, когато бус с кърджалийска регистрация се разби в тир. Трагедията потресе цялата страна. В шок са близките и съседите на загиналите.

Шукри и Сабрие живели в скромна къща зад училището в село Лале, Момчилградско. Старецът бил много религиозен и ходел редовно на джамия. Съселяните му много го уважавали. Големият му син Фикри прогонен от недоимъка заминал за Австрия за да търси препитание. Това станало още в зората на демокрацията. При него отишла и голямата снаха. Установили се във Виена. Снахата се разболяла от рак на гърдата. Настанилия в болница. Била в тежко състояние. Шукри и Сабрие тръгнали за Виена, за да я видят и дадат кураж. Вместо това ги сполетяло по-голямо нещастие.

Сабрие оставя сираци момче и момиче. Те вече са на възраст, когато могат да се оправят сами в живота. Младежът се сгодил наскоро за девойка от Истанбул. Била насрочена сватба през октомври в хубав ресторант в мегаполиса. Сабрие така и не могла да се порадва на щастието на сина си.

В петък община Момчилград обяви траур в памет на Шукри и Сабрие. Тя пое и разноските по погребенията. Телата бяха докарани във Лале в 19,30 снощи. Според близки по тях не е имало тежки разкъсни рани.

В село Лале живеят по регистрация 320 човека. Едва 10 семейства гледат тютюн. Всички се отказаха. Тази годна дадоха жалките 5 лева на килограм, заяви кметът на Лале Касим Байрам. Затова и повечето млади били на гурбет. Непрекъснато съобщават за трагедии на нашенци зад граница. Ако пък останем в България, ще умрем от глад, категоричен е кметът.

Преди обедната молитва цяло Фотиново, Кирковска община, се прости със Севдие Мустафа Осман. Съпругът й Ахмед Бейсим Осман е смазан от нещастието. Дворът на домът му е пълен с хора, които се опитват да го утешат. Най-много обаче страдат трите му дъщери. Те са на 25, 24 и 12 години.

Ахмед работи в Антверпен, Белгия, като шофьор на тир. Върти волана от година и половина. Като гурбетчия се препитава от 5 години. Покойната Севдие на 44 години е била готвачка в стола на турската фирма „Киска Туран” при строителството на пътя за Маказа. Най-голямата дъщеря Сание е безработна, средната е в М-тел, а малката е ученичка.

В злополучната нощ Севдие пътувала да види мъжа си. Двамата се познават повече от четвърт век. Срещнали се за първи път в Кирково. Учили заедно в Момчилград. Създали добро семейство. Било писано съдбата да ги раздели. На следващата сутрин след трагедията от МВР уведомяват най-голямата дъщеря Сание. Тя звъни на татко си. Той не губи и минута и тръгва от Белгия за България. Отива в Лом, където са телата на загиналите за да си прибере жената на живота си.

 Аз вече съм баща и майка за моите дъщери. Подкрепял съм ги и пак ще ги подкрепям. Гладен ще стоя, но те ще са добре, заявява Ахмед.

Също днес преди обед бяха изпратени в последният им път шофьорът на буса-ковчег, с който загинаха петимата родопчани, Емир Мустафа Хасан от село Загорски, Кирковско, и Али Ахмед Юмер от село Здравчец, Кирковско. На погребенията присъства кметът на общината Сали Рамадан.

Слух за още една жертва, починала от раните си, опечали още повече хората от Кирковска община. Оказа се неверен.

Георги Кулов

Стотици изпращат Шукри и снаха му Сабрие
Кметът на Лале Касим Байрам
Ахмед Бейсим Осман с двете му големи дъщери
Сломената малка дъщеря на Севдие
Подготвят тлените останки на Севдие за последния й път
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини