Кметът на Широко поле за спецакцията на МВР: Доволни сме от момчетата

Хората по селата посрещнаха като спасители частите на жандармерията, пратени да респектират крадците. Вчера в 8 ч. сутринта започна мащабната операция на МВР в 12 области срещу битовата престъпност. „Има ли униформен човек в селото, ще е съвсем друго. Ще респектира келешите, които крадат.“  В това е категоричен 84-годишният дядо Никола от софийското с. Долно Камарци. Мъжът е краен в изказванията си, иска поне двама крадци, обесени на площада за да бъдат стреснати бандитите.

В много населени места хората видяха за първи път униформени полицаи от години. „Само тези момчета, жандармите, могат да ни избавят от крадците“, благославят самотни баби от бойчиновското село Мърчево. „Няма оправия, хващат ги и после ги пускат“, възмущават се вдовиците. „Залоствам вратата, но не мога да спя от страх. Веднъж дори ги чух, че тършуват в другата стая, но не посмях да стана да видя“, вайка се потърпевшата баба Станка.

Акцията срещу набезите в малките населени места започва в областите София, Враца, Монтана, Видин, Плевен, Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково, Сливен, Бургас и Силистра. Общо 54 екипа със 146 служители и 45 автомобила ще патрулират в селата, в които има най-много проблеми с битовата престъпност, обясни главен инспектор Красимир Григоров. Той е шеф на оперативния дежурен център в жандармерията, откъдето ще се координира операцията. Спецполицаите ще работят на 12-часови смени денонощно и ще се пренасочват в зависимост от исканията на областните дирекции на МВР. Ще има съвместни патрули с техни колеги от Охранителната и Криминалната полиция, които познават района и контингента. Целта е бърза реакция по сигнали, както и проверки на съмнителни лица и автомобили. Операцията няма да има стихиен характер, каза Григоров.

Навсякъде, където пристигнаха жандармеристи, се натъкнаха на едни и същи проблеми -  кражби на вещи, животни и селскостопанска продукция, желязо, дори и на зимнината от селските къщи. Хората се впечатляваха от външния вид на служителите - високи и строени като под конец. Това вдъхваше у местните жители надежда и сигурност. Други се надяваха операцията да не продължи само няколко дни. „Гладен народ с жандармерия не се плаши. Да останат тук за постоянно“, настояваха пенсионери.

Край Долно Камарци жилищата във вилната зона Търни дол са обезкостени от набезите на крадци. Хората спряха да правят вилите си модерни и да носят скъпи неща, защото всичко изчезва, съобщи кметът на Долно Камарци Никола Гостев. Един от малкото бранители на вилната зона се оказа 82-годишният Христо Недев, пенсиониран механик от авиацията, който живее там от 30 години. „Много хубаво е, че за първи път от толкова години идва тук полиция“, зарадва се като малко дете той.

Същата е картината в монтанското село Владимирово. Там са обрани пустеещите къщи. Крадците отнесли мебели, дограмата, не пропуснали дори лъжиците и вилиците Кокошки, петли, казани за ракия, моторни резачки за дърва, бидони - наглите апаши задигали всякаква покъщнина. Многобройните жертви на кражби заставаха пред жандармеристите и изплакваха мъката си. Някои дори знаят имената на апашите, но никой не им е обърнал внимание. В Бермудския триъгълник на престъпността - селата Мечка, Коиловци и Бръшляница (Плевенско), също влезе жандармерия. Тя беше посрещната от десетки местни жители. Сред тях имаше и такива, които се съмняваха в резултата от операцията (виж карето).

В село Широко поле, близо до Кърджали, не са виждали толкова много жандармерия от времето на възродителния процес. „Доволни сме от момчетата“, казва кметът на селото Себахтин Касим.   100 кг рязан тютюн, намерен в с. Мърчево, община Бойчиновци, Монтанско, е първият резултат от навлизането на жандармерията в селата. С това се похвали минути след 11 ч. вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. „Ще се изготвят съвместни планове с общините, изпращаме жандармерия там, където е необходимо, но това е само една от мерките за справяне с битовата престъпност“, каза Лазаров. Той подчерта, че операцията е планирана отдавна и не е следствие от искания вот на недоверие на правителството. „Работим и по местата, където се продават крадени вещи, и по профилактиката на криминалния контингент“, заяви Лазаров.

Наричат я тежката полиция
 Наричат жандармерията тежка полиция. Не защото там работят робокопи, а защото те са универсалният страж. Виждаме жандармеристи често и в различна роля. С тежко снаряжение при арестите на опасни бандити или с водометна машина срещу екзалтирани футболни фенове. Да спасяват хора с БТР при потопа в с. Бисер или с камионетки да дебнат в центъра на София заради имигрантския поток. Те пазят и границата, и реколтата, и магистралите от грабители.

Жандармерията е специална част на МВР, обучена да потушава ескалация на напрежението, да се справя с безредиците, да налага контрол, респект и сигурност. Вече година жандармеристите се превърнаха и в стражите на протеста. Те пазят сградата на БНБ, нейни инкасови коли и Монетния двор. А също така 74 посолства и дипломатически сгради, 17 стратегически обекта, сред които президентството, Министерския съвет, Народното събрание, държавните радио и телевизия, БТА.

Малцина знаят, че в жандармерията има и звено за бързи действия „Делта“, което дублира функциите на спецотряда за борба с тероризма (СОБТ). Както баретите, те също участват в операции с особено висок риск. Специалитет са им обезвреждането на въоръжени престъпници и терористи, както и противодействие на диверсионните групи.

Командосите от „Делта“ са участвали в арестите на всички банди за поръчкови убийства, побоища и взривове, които бяха разбити от лятото насам. Намесата на „Делта“ предотврати по-нататъшните погроми в Катуница през есен­та на 2011 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини