Кърджали още чака 1 млн.лева за Перперикон от Симеон Дянков

Николай Овчаров

Надявам се кабинетът на Орешарски да покрие задължението на ГЕРБ към Перперикон, а чекът за 1 милион лева да спре да бъде кух и да видим съдържанието му. Това заяви днес в Кърджали археологът Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Археологът изрази надежда, че ще получи финансиране и за тазгодишните проучвания на Перперикон, макар необходимите средства да не са предвидени в заделените от правителството 500 млн.лева за регионален растеж. Парите за разкопките са най-малкото перо – 180 000 – 200 000 лева обикновено са потребни за сезона на проучванията, когато са наемани и около 100 местни жители за изкопните работи. Овчаров акцентира особено на „кухия” чек за 1 млн.лева, който бе връчен на кмета на Кърджали Хасан Азис от бившия финансов министър Симеон Дянков, но парите така и не бяха получени. „С този милион трябваше да се финансират дейностите по реставрацията и консервацията на целия западен и северо-западен сектор с кулата. Наложи се обаче общинската хазна да похарчи солидни средства. Още в началото на мандата си предишното управление провали и строителството на посетителския център, в подножието на Перперикон остана само огромен изкоп, ползван от театралите като нестандартна сцена за спектаклите от международния фестивал”, подчерта Овчаров.

Изграждането на центъра ще струва близо 1,5 млн. лева, припомни той стойността на проекта. Археологът многозначително намекна, че в държавното управление всяко правителство наследява завещаното от предходното, в това число и дълговете му.

Днес той представи и първите холограми със съкровищата на Перперикон, които вече са експонирани в Историческия музей в Кърджали. Те са изработени по проекта „Перперикон – дом на богове и хора” от екипа на Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски” при БАН и ще бъдат показвани както у нас, така и в чужбина, заяви ръководителят на археологическите проучвания на паметника проф. Николай Овчаров.

За този особен начин на светлинно представяне на предметите са подбрани най-ценните находки от 15-годишните разкопки на скалния град. В експозицията са изложени предмети от всички епохи – каменно-медната, бронзовата, античността и средновековието. Това е само част от рекламата на уникалния исторически паметник край Кърджали. Проектът включва реставрация, консервация и инфраструктура, както и издаване на брошури, и приключва през август т.г., уточни археологът Овчаров. Изработването на холограмните изображения е започнало през миналия ноември. За да бъде заснето златното съкровище, открито на Перперикон преди 2 г., Овчаров е поел лична отговорност и го е пренесъл до столицата след подписан протокол. Заснемането на находките е отнело цяло денонощие.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини