Кърджали още чака 1 млн.лева за Перперикон от Симеон Дянков

Николай Овчаров

Надявам се кабинетът на Орешарски да покрие задължението на ГЕРБ към Перперикон, а чекът за 1 милион лева да спре да бъде кух и да видим съдържанието му. Това заяви днес в Кърджали археологът Николай Овчаров, ръководител на проучванията на скалния град, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Археологът изрази надежда, че ще получи финансиране и за тазгодишните проучвания на Перперикон, макар необходимите средства да не са предвидени в заделените от правителството 500 млн.лева за регионален растеж. Парите за разкопките са най-малкото перо – 180 000 – 200 000 лева обикновено са потребни за сезона на проучванията, когато са наемани и около 100 местни жители за изкопните работи. Овчаров акцентира особено на „кухия” чек за 1 млн.лева, който бе връчен на кмета на Кърджали Хасан Азис от бившия финансов министър Симеон Дянков, но парите така и не бяха получени. „С този милион трябваше да се финансират дейностите по реставрацията и консервацията на целия западен и северо-западен сектор с кулата. Наложи се обаче общинската хазна да похарчи солидни средства. Още в началото на мандата си предишното управление провали и строителството на посетителския център, в подножието на Перперикон остана само огромен изкоп, ползван от театралите като нестандартна сцена за спектаклите от международния фестивал”, подчерта Овчаров.

Изграждането на центъра ще струва близо 1,5 млн. лева, припомни той стойността на проекта. Археологът многозначително намекна, че в държавното управление всяко правителство наследява завещаното от предходното, в това число и дълговете му.

Днес той представи и първите холограми със съкровищата на Перперикон, които вече са експонирани в Историческия музей в Кърджали. Те са изработени по проекта „Перперикон – дом на богове и хора” от екипа на Института по оптически материали и технологии „Акад. Йордан Малиновски” при БАН и ще бъдат показвани както у нас, така и в чужбина, заяви ръководителят на археологическите проучвания на паметника проф. Николай Овчаров.

За този особен начин на светлинно представяне на предметите са подбрани най-ценните находки от 15-годишните разкопки на скалния град. В експозицията са изложени предмети от всички епохи – каменно-медната, бронзовата, античността и средновековието. Това е само част от рекламата на уникалния исторически паметник край Кърджали. Проектът включва реставрация, консервация и инфраструктура, както и издаване на брошури, и приключва през август т.г., уточни археологът Овчаров. Изработването на холограмните изображения е започнало през миналия ноември. За да бъде заснето златното съкровище, открито на Перперикон преди 2 г., Овчаров е поел лична отговорност и го е пренесъл до столицата след подписан протокол. Заснемането на находките е отнело цяло денонощие.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини