Полицията в Кърджали погна нелегалните превозвачи,прибират табелите на колите

Зачестиха съобщенията за установени нерегламентирани превози от Кърджали за други държави, шофьорите са глобявани, свалят се регистрационните табели на автомобилите за различен срок, а пътниците са крайно недоволни, предаде кореспондентът на БГНЕС. Днес от регионалния пресцентър на МВР съобщиха за поредния „улов” – при специализирана операция на Районното управление на полицията 35-годишен шофьор е бил установен да извършва нерегламентиран превоз на пътници. Частен мини-ван “Фолксваген”, управляван от А.Х./25/, е бил спрян за проверка на КПП ”Чилик”, констатирано е, че четиримата пътници се превозват нерегламентирано. Уведомена е Регионалната дирекция “Автомобилна администрация”. На водача е съставен е акт и са демонтирани регистрационните табели на колата. Това е вторият случай в рамките на една седмица, предишният водач е превозвал пътници от село Подкова към Гърция през ГКПП Маказа-Нимфея. От полицейския пресцентър уточниха, че специализираните операции са с цел превенция на нелегалните превози и винаги са по заповед на областния директор на МВР.

Междувременно към БГНЕС се обърнаха потърпевши от полицейските акции, като настояха за анонимност под страх от още по-тежки санкции. Те изразиха недоумение от „тенденциозното преследване на малките превозвачи, които предоставят далеч по-удобна услуга за пътуващите”. „Зная, че този вид превоз е нерагламентиран, но лицензираните автобуси возят хората до големите автогари, откъдето нашите момчета бият още стотици километри, за да се доберат до работните си места, това им струва време и много разходи. Работи се частично по сигнал само в Кърджалийска област и най-важното е защо хората се третират като закононарушители и биват разкарвани по полицейски участъци”, коментираха източниците. Според тях регионът е умишлено атакуван от проверки след сигнала на собственика на заинтересована транспортна фирма. Те твърдят, че това е фирмата „Арда тур” ЕООД с централен офис в Хасково, която обслужва автолинии от Кърджали до други градове. „Този човек е заснел пресичащите границата микробуси след Нова година и е предоставил снимковия материал в МВР. Именно по неговия сигнал МВР, Гранична полиция и ДАИ провеждат масивни акции за проверка на микробуси и леки коли, превозващи пътници до Европа, Турция и Гърция. Това се наблюдава само в Кърджалийско, където препитанието на младите семейства е основно от гурбетчийство”, подчертаха потърпевшите. От полицията обаче не потвърдиха тяхното подозрение, че проверките се извършват по сигнала на хасковската фирма, напротив, те са рутинни и по заповед на директора.

Недоволните от полицейските операции обясниха, че при проверките на пътя гранични полицаи спират автомобилите, прибират личните документи на пътуващите и на шофьора, откарвани са до най-близкия полицейски участък. Там всички биват подлагани на разпит, подписват протокол и после са освобождавани. По техните думи неотдавна при подобна проверка автомобилът на Х.М. е бил спрян от движение за 6 месеца, шофьорът е получил наказателно постановление. Минималната парична глоба започва от 1 500 лева и достига до 5 000 лева, уточниха те. „На 26 януари т.г. в община Кирково гранична полиция е спряла автомобил за проверка, пътниците са откарани в полицейския участък, задържани и разпитани, подписали са протокол, съставен от полицейски служител. Те са пътували за Турция. Хората са изплашени от снетите обяснения, както и от факта, че полиция ги откарва в участъка, вместо да стигнат до мястото на препитанието си. Това е психически тормоз, възмутително е, че тези акции се провеждат само в Кърджалийско, подборно, което напомня един минал период от живота ни”, коментираха потърпевшите.

Заповедта за проверките заради зачестилите случаи на нерегламентирани пътнически превози е от 18 януари т.г. Това бе единственото, което регионалният директор на автомобилната инспекция в Кърджали Лютви Джамбаз си позволи да съобщи. Той отказа всякакъв коментар и факти – имало забрана за общуване с медиите, наложена от столичните шефове.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини