Министър Терзиева обеща още пари за ремонт на магистралния водопровод на Кърджали

Магистралният водопровод на Кърджали

Увеличени са водните количества, които се подават за да се компенсира теч от пробива в магистралния водопровод за Кърджали при село Енчец. Ремонтът ще се извърши утре, като се очаква пробойната да бъде запушена. Общо около три часа ще отнемат заваръчните работи. През останалото време от 8 до 22 часа, когато няма да има вода тя ще се източва от тръбите. Това докладва на министърът на регионалното развитие и благоустройството  Десислава Терзиева, шефът на водоснабдителното дружество в Кърджали ниж.Кера Василева. Тя съобщи пред журналисти,че досега са ремонтирани едва 200 м. от износените участъци на магистралния водопровод на Кърджали.Съоръжението е много износено ,защото е строено през шестдесетте и седемдесетте години на миналия век.

  Правителството на Пламен Орешарски  отпусна 400 000 лева за миналата година за подмяна на тръбите. Тази година ще се отпуснат още толкова,това съобщи Десислава Терзиева. Тя каза,че с първия транш е гарантирано водоснабдяването на 50 000 души от града и региона. С втория транш ще бъде гарантирано подаването на вода на още 50 000 души.

  Областният управител Бисер Николов посочи, че поради меката почва техниката е затруднена да прави генерален ремонт. Това ще стане през март или началото на април, когато почвено-климатичните условия го позволят,подчерта губернаторът.

  Министър Терзиева отбеляза  също , че кабинетът „Орешарски” е заделил 23 млн.лева за строителство на нови язовири и ремонт на „В и К „-съоръжения. Те ще се предоставят на бъдещите „В и К” асоциации. Нужна е спешна реформа на сектора. Той в момента е абсолютно забатачена история, подчерта Терзиева. Тя каза, че парите ще дойдат от държавния бюджет, заеми и оперативни програми. Реформата е неотложна. Загубите на вода са големи, подчерта министър Терзиева.

Георги Кулов

Министър Терзиева на инспекция в зоната на аварията
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини