Строителството на околовръстното на Кърджали започва през 2015 г.

Министър Терзиева даде брифинг

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева заяви, че МРРБ няма неразплатени средства за пътища, а към края на 2013 г. ОП „Регионално развитие” е приключила с нула неразплатени средства,съобщи кореспондентът на БГНЕС. На снощната й среща с областния управител Бисер Николов и кметовете от региона тя е информирала, че вече е изготвен идейният проект за обходния път на Кърджали, а до края на тази година ще бъде готов и техническият проект. Предстои среща на Стефан Чайков с кмета на Кърджали, те трябва да подпишат споразумение от типа екшън план за необходимите действия от страна на общината и на държавата, предстоят отчуждителни процедури. Най-рано в средата на 2015 г. може да стартират строителните работи по околовръстното шосе на Кърджали.

Не сме спирали да работим по този проблем, сега тепърва ще засилим дейностите по изготвянето на техническия проект. Индикативната стойност на този проект е 146 млн.лева, ще положим усилия за осигуряването им поне поетапно, защото няма как да ги намерим изцяло. Възможно е и републиканският бюджет да участва със съфинансиране”, уточни Терзиева.

Запитана как МРРБ ще се справи с неотложната потребност от реновиране на пътищата в цялата страна, тя заяви, че правителството е заложило като задача всяка година да заделя пари за рехабилитация на пътищата от 2-и и 3-и клас, тъй като те не са били ремонтирани по над 20 до 40 г. „Надяваме се с новата програма на кабинета за растеж на регионите, която утре ще бъде разгледана на заседанието на МС, да бъдат одобрени някои проекти по предложения на областните управители. Възложител ще бъде АПИ, която има план и проект за изграждане на пътища от 2-и и 3-и клас на обща стойност 245 млн.лева, но това на този етап не може да стане с бюджетни средства. Поради това ще се наложи годишно да заделяме по 70-150 млн.лева за рехабилитация на такива пътища”, подчерта регионалният министър.

До 10 дни ще станат ясни снегопочистващите фирми, които не са изпълнили задълженията си и ще им бъдат наложени санкции, след като приключи проверката на представителите на АПИ.

След церемонията по откриването на пътя към Гърция министър Терзиева инспектира и рисковия участък на магистралния водопровод, който снабдява Кърджали и Момчилград плюс 34 села с питейна вода от язовир „Боровица”. Вчера отново заради тежка авария този голям район остана без вода, за утре местното В и К разпространи предупреждение, че през целия ден от 8 ч. до 22 ч. чешмите пак ще бъдат сухи. „Крайно лошото състояние на цялата водопроводните съоръжения и голямата загуба на вода е основен проблем в страната. От 2009 г. са спрени много проекти за ремонти, а сумите съвсем не са били толкова непосилни. М.г. през ноември след настояване на областния управител на Кърджали от икономиите в МРРБ осигурихме 400 000 лева и новият водопровод е факт, загубите на вода са сведени до минимум, а 50 000 домакинства се ползват от доставките на тръбата. В бюджета на министерството за тази година са предвидени още 400 000 лева за втората част на водопровода, за да може изцяло да се отстранят проблемите с водоснабдяването”, посочи Десислава Терзиева.

Тя заяви, че за пръв път т.г. са осигурени 23 млн. лева за изграждането на нови язовири, ще се търсят и допълнителни средства за поетапното реновиране на В и К съоръженията. Така, според нея, започва реформата във водния сектор, необходимо е всички съоръжения да станат публична собственост и да се предадат за управление на асоциациите, а В и К дружествата да предоставят услуги и да управляват съвместно водопроводите. Парите ще дойдат от ОП „Околна среда” и от държавния бюджет, МРРБ е сключило и заем със Световната банка за тази цел. Има и програма за спасяването на определени региони от воден режим с около 35 млн.лева, министърът на финансите е отпуснал 20 млн.лева от инвестиционната програма на правителството, сега подложена на пренаписване с намерението да се набележат най-проблемните участъци в страната.

Политиката на управление на В и К сектора е изключително сгрешена и абсолютно неправилна, вследствие и на батака в сферата на околната среда операторите работят на парче. Реформите трябва незабавно да стартират, законодателните промени се приеха в края на м.г., но резултатите няма да се усетят в рамките 1-2 години”, коментира министър Десислава Терзиева.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини