Българският бизнес инвестира в туризма на Северна Гърция,чака наплив през Маказа

Константинос Кацимидос

Изпълнителният секретар на гръцката област Източна Македония и Тракия Константинос Кацимигас заяви, че български фирми от Кърджали вече са инвестирали в имоти предимно с туристическо предназначение, както и че се очакват и други делови интереси, предаде кореспондентът на БГНЕС. Кацимигас съобщи този факт днес след откриването на новия път Кърджали - село Подкова - ГКПП Маказа – Нимфея, за която церемония той пристигна край момчилградското село Градинка.

Запитан дали във ведомството му е регистриран засилен интерес на български фирми, Кацимигас посочи, че вече дори са закупени големи имоти в Гърция. „Български бизнесмени закупиха голям хотел в Мароня /Северна Гърция, б.а./. Това беше една затворена и изоставена години наред голяма сграда, която се нуждае от основен ремонт. Новите й собственици ни увериха, че го започват в най-скоро време”, посочи гръцкият гост. Той допълни, че българи от Кърджали са купили още един голям хотел на остров Тасос, има реална инвестиция и във водната зона на град Ксанти. Повече от 10 гръцки фирми установиха бизнеса си в Кирково, особен е интересът на гръцките и българските партньори в сферата на енергетиката, фотоволтаиците, насочват се към производството на пелети, заяви Кацимигас.

Кърджали и Комотини са връзката на Балканите и на Северна Европа с Бялото море. Сигурни сме, че след 5 г. новият път ще бъде недостатъчен да поеме трафика. Знаем за трите проекта за големи магистрали в България – Тракия, Марица и Хемус, те ще бъдат особено важни както за другите държави по вертикалата на трансевропейския коридор №9 и Балканите, така и за нашите две държави. Перпендикулярът Маказа – Русе свързва и балканците, и европейците с Александруполис и Кавала. Новият път обаче съединява и хората, и бизнеса. Аз съм особено щастлив днес и заради собствените си усилия този път да стане реалност”, коментира секретарят на Източна Македония и Тракия.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини