Багдасаров: АБВ бетонира Станишев на лидерския пост

Милко Петров Багдасаров, член на Изпълнителното бюро  на БСП, отговорник за работата в районите със смесено население. Дългогодишен председател на областния съвет на БСП в Кърджали, първият народен представител на левицата, излъчен от района след близо 20 години. Обвинил ДПС в „преяждане с власт“ още в първите дни на 42-рото народно събрание.

 - Г-н Багдасаров, Сергей Станишев каза, че земята ще изоре, но ще спечели изборите за Европейски парламент.

- Е, това не е само негова задача, това е задача на цялата партия и аз съм убеден, че ние ще я свършим.

- Той ще оре, а други социалисти няма ли да зариват след него? Защото обикновено така се получава в България.
- Не. Надявам се, че всичко ще бъде нормално, още повече че сега, в хода на кампанията преди конгреса на БСП, от конференциите, които посещавам, виждам, че има огромна мобилизираност на нашите членове и симпатизанти. Затова и аз съм в много голяма степен оптимист за това, което предстои.

- Защо са толкова важни тези избори за БСП?
- Според мен те са по-важни дори и от парламентарни избори, защото са свързани пряко със съдбата на правителството на Пламен Орешарски. С това да съхраним всичко, което се започна през последните шест месеца, и да дадем наистина възможност на това правителство да изкара мандата си.

- Ако успеете да сте първа политическа сила на предстоящите избори, Орешарски ще има пълен мандат?
- Аз съм оптимист, че ако тези избори бъдат спечелени, правителството ще изкара пълния си мандат и ще успеем да изпълним поне 90 процента от всички обещания, които сме поели пред нашите избиратели в кампанията през 2013 г.

- А ако ги загубите?
- За мен вариантът БСП да има по-малко гласове от ГЕРБ не е реалистичен.

- Все пак предстоят избори и ще се води предизборна кампания. В районите със смесено население какви отношения ще имате с ДПС? Ще си партнирате ли, или ще се сблъскате?
- Няма как да си партнираме в районите със смесено население. Най-малко поради факта, че ние като социалисти заставаме зад една много по-различна политика в Европейския съюз от тази на либералните формации в ЕС, към които принадлежи и ДПС. Ние сме част от партията на европейските социалисти, защитаваме левите европейски ценности и затова аз си мисля, че ще има борба на идеи и сблъсък на позиции. Така както е в националния отбор по футбол - във вътрешното първенство играчите са противници, но когато в националния тим трябва да защитават честта на България, са един отбор.

- Ортаци в България, душмани в Брюксел. Как ще го обясните на обикновения избирател?
- По-важното е да им обясним на хората какво се прави в Европейския парламент. Защото депутатите, които ние избираме и пращаме в Брюксел, не отиват да получават големи заплати в евро, а за да защитават българските интереси и да участват в определянето на политиката на целия Европейски съюз. През последните години имаме много примери за това. Провалът на дясната политика в ЕС беше платен и от българските граждани. Висока безработица, замразяване или дори намаляване на доходите, орязване на социалната придобивки. Години, в които социалното неравенство не само в България, но и в цяла Европа нарасна. Затова сега се наблюдава как лявото започва да взема превес в цяла Европа. Хората в момента предпочитат политиката, която дава социална защита, която води до увеличение на доходите, която се стреми към намаляване на безработицата. В противовес на политиката на затягане на коланите.

- Добре, но след онази прегръдка между Местан и Станишев в София как ще обясните на хората, че трябва да гласуват за вас, а не за ДПС?
- Тази прегръдка беше продиктувана от силния ход, който направи Сергей Станишев спрямо българските турци и беше свързана с възродителния процес. Тя трябва да се оцени по начина и с целта, с която беше направена. Заставайки пред хората, ние можем да им обясним, че като защитаваме едно правителство - това на Пламен Орешарски, като защитаваме идеята най-сетне да се освободим от тази пагубна, престъпна политика на ГЕРБ, сме намерели формули, с които да си партнираме с ДПС. Но те не са валидни за изборите за Европейски парламент. Ние имаме примери и на местните избори, когато сме противници в ДПС и всяка партията защитава своите интереси, своите цели. Понякога доста агресивно.

- Имате ли вече план как ще работите в смесените региони?
- На този етап сме си разпределили ролите в чисто организационно отношение. Предстоят следващите стъпки, но първо трябва да приключим със заседанието на конгреса, за да можем да излъчим и да подредим основните послания към нашите избиратели.

- Очакванията са, че на конгреса драма няма да има. И че сблъсъкът в БСП ще се разрази на друго място и в друго време.
- Аз също смятам, че на конгреса драма няма да има. БСП е една много сериозна партия и няма как да не се отчете общото желание на нашите членове. А ние вече виждаме какво е то. И ако има някакъв процент инакомислещи, то това вече е въпрос на техния личен избор. Дали ще останат в БСП, или не. Драма няма да има, още повече че Изпълнителното бюро даде достатъчно време и възможности на хората, които рестартират проекта „АБВ“ и които застават зад него, да се ориентират и да направят личния си избор.

- И инквизицията е давала възможност на грешниците да се покаят, преди да ги хвърлят на кладата. Ще има ли лов на вещици в БСП?
- Не може да се сравнява БСП със Светата инквизиция. БСП е страшно демократична партия, която все още вярва, че хората, които са работели за нея и сега са се подвели по някакви идеи, могат в един момент да се откажат от тях и да се завърнат в партията.

- Да разбираме ли, че може да преглътнете едно АВБ вътре в партията, но не и АВБ със самостоятелна листа на европейските избори.
- АБВ беше създадено със съвсем друга цел. То трябваше да е една дискусионна форма за приемането на редица различни виждания от различни места даже с хора, които не са част от БСП. И в този смисъл тя беше полезна. Но тръгвайки със самостоятелна листа - това вече е пряко противоречие с устава на БСП. Лично за мен са безпочвени идеите, че чрез легитимирането на алтернативна листа за евроизборите БСП и левицата ще разширят своята обществена и електорална подкрепа. Съжалявам, но АБВ на този етап се превърна в символ на разцеплението в БСП. Затова и нашите членове и симпатизанти застават зад централното ръководство.

- АВБ бетонира Станишев. Така ли е?
- АВБ втвърди партията към тези, които се борят срещу това ръководство и срещу Сергей Станишев. Обедини партията около лидера й. Това се случи.

- Това бетониране няма ли да окаже лоша шега на БСП - от партия да се превърне в секта?
- Нямам такива притеснения. Но това втвърдяване в крайна сметка показа, че разумните хора, тези, които са застанали заедно зад общи цели и идеи, винаги могат да оценят правилно ситуацията. Още повече че имаме председател, който е президент на ПЕС. Българите, не само членовете на партията, не осъзнаваме какъв политически актив имаме в Европа. Защото една личност може да повлияе не само върху вземането на отделни решения, но и върху авторитета на цяла страна, както е сега с България. Впускаме се във вътрешни борби, без да оценяваме даже къде е личният интерес. Това е все едно да се бориш срещу себе си.

- Една от критиките на АБВ срещу Станишев е зависимостта от ДПС.
- Ако някой трябва да говори в тази посока, това съм аз. Още като областен лидер на БСП, а после и като депутат, казах, че ДПС преяжда с власт. В смесените райони  винаги сме имали една кауза - да защитаваме интересите на хората извън ДПС. Но сега имаме по-голяма кауза и мисля, че трябва да застанем зад нея, както казахме - да върнем България на хората. И точно заради тази кауза е редно да преглътнем някои неща.

- И преяждането с власт на ДПС?
- Този момент го виждаме не само в смесените райони. Във всички наши организации коментарът по този въпрос е един и същ. Интересното обаче е, че и в организацията на ДПС говорят същото. (Смее се.)

- За преяждане с власт на БСП?
- Те също имат своите плюсове и минуси, така че това е нормален процес за партии, които си партнират. Но дори и да има някакво преяждане с власт, то не е като при управлението на ГЕРБ. И ние, и ДПС имаме своите амбиции и претенции за заемане на позиции и всяка една от партиите следи другата и така се контролират. Даже аз съм потърпевш от подобен тип взаимоотношения, когато внасям в парламента промени в някои закони и виждам как се приема това от част от ДПС.

- Искрите прехвърчат и в момента?
- Искри винаги ще има.

- Кажете един пример с внесен от вас законопроект.
- Законопроектът за физическото възпитание и спорта. Той беше приет от БСП и “Атака“, но ДПС и ГЕРБ бяха против и така промените не можаха да минат с три гласа.

- Ще има ли битка в БСП? Някои казват, че тя ще се разрази след евроизборите.
- Това е целта на АБВ - да използва вота за измерител на своето влияние и трамплин за участие в следващи парламентарни избори, в т.ч., както те посочват, предсрочни. Това всъщност е проблемът. Но мисля, че партията ще даде достоен отговор на всички домогвания до властта - и вътре в партията, и в държавата.

- Срещу кого ще бъде битката - Първанов срещу Станишев или младите срещу Станишев?
- Битката е на партията срещу онези, които се опитват да я разцепят. Даже бих казал - партията мощно застава срещу тях. Защото и Първанов, и Станишев, и всички ние сме преходни участници в историята на БСП. Каквото и да правим, партията винаги ще я има, защото се е доказала във времето

Интервю на Красимир АНГЕЛОВ

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини