Милко Багдасаров е най-дългогодишния директор на училище в България, управлява 34 години

Директорът на СУ”П.Р.Славейков”в Кърджали  Милко Багдасаров е най-дългогодишният директор на училище в България. Управлява учебно заведение вече 34 години. До скоро доайен бе директорката на Италианския лицей в столицата, която се пенсионира м.г.на 82 години. В момента няколко директори на училища в София са на по седемдесет години, но нямат толкова управленски стаж,колкото кърджалиецът.

  Багдасаров е директор без прекъсване от 1990 г. Той навърши миналата година пенсионна възраст , но не подаде документи за пенсия. За Кърджали бг вести той заяви:мястото ми е в училище. Има още много неща ,които трябва да свърша в перспектива. Рано ми е да се пенсионирам.

 Багдасаров не се смята за пенсионер, като подчертава,че от морални съображения не е правил постъпки за пенсиониране. Не мога да получавам и заплата и  пенсия едновременно,казва още той. Подчертава,че пенсионер и този,който получава пенсия,а той не е такъв.

  Като народен представител през 2014 г.Багдасаров става вносител на промени в Кодекса на труда, които позволяват на работодателя да освободи служител, който се е  пенсионирал. Промяната предлага след среща с избиратели в Крумовград, където остро е поставен въпроса за работещите пенсионери.

 Багдасаров обаче смята,че има много директори и преподаватели в пенсионна възраст,които са насители на отличия и доказани професионалисти,които трябва в максимална степен да се ползват в образованието.Задължително е тяхното запазване в образователната система.

 Дългогодишният директор сочи,че в Колективния трудов договор в СУ”П.Р.Славейков”е регламентирана възможността утвърдени учители да могат да работят и като пенсионери.Всеки от педагозите в школото може да работи колкото си иска,стига да се чувства полезен.

  Преподавателите в „Славейков” са категорични,че не пускат директора си да се пенсионира и да изостави училището.Мнението им се споделя и от деца и родители.

  Казвам на моите млади колеги,че като дойде време да се пенсионират ще поканя като директор  Лили Иванова,за да ги изпратим заедно,шегува се Багдасаров.

Текст и снимка:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини