Бракониери бродят по Стръмни рид, избиват беззащитни сърнички

Безсърдечие

Бракониери бродят около кулата на Стръмни рид и избиват беззащитни сърнички.Често се чува пукот като при престрелка, когато авджии шетат из гората и отстрелват незаконно  полезния дивеч. Ловът е по всяко време на годината , независимо дали е позволено да се стреля по едър дивеч. Много често бракониери са местни  хора, които вземат разрешения за лов на вреден дивеч-предимно вълци. Това заяви за Кърджали бг вести Хасан Тахиров, който живее на Стръмни рид. Тахиров посочи,че няколко пъти е намирал тела на убити сърни. Бракониерите ловуват през деня, но оставят плячката си в храстите за вечерта,когато се връщат да я приберат.Кучетата на Тахиров обаче я откриват.Той сигнализира горското и заради това е заплашван по телефона няколко пъти от анонимни бракониери,да не пуска кучетата си извън двора на къщата.

  Напоследък недобросъветстни ловци стрелят и по белоглавите лешояди,които идват тук за плячка.Жертва са и гигантски кукумявки, които обитават горите на Стръмни рид. Това са хора ,които стрелят за удоволствие,без да се съобразяват,че убиват птици от защитени видове, споделя Тахиров.

 Наскоро Тахиров пак открива останки от убита сърна. Сигнализира РПУ в Момчилград и местното горско стопанство. В момента се води разследване.

 За Кърджали бг вести председателят на ловно-рибарското дружество в Момчилград Лютви Юсеин каза, че сигналът на Тахиров се разследва. Това според него е била първата жалба срещу бракониери в района. Все още няма заподозрени. Очаква се разследването да приключи до седмица. Отговарям за 13 дружинки и 700 ловци. При наличието на 2  ловни надзиратели и 5 горски, няма как да проследим кой бракониерства в района, подчертаЛютви Юсеин.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини