Коварна болест мори дивите зайци като заплашва хората в региона,ветеринарите ни спят

Хасан Тахиров с умрелия дивеч

Коварната заразна болест туларемия мори дивите зайци в Родопите.Месец и половина след като Кърджали бг вести алармира за мистериозна смърт по скокливците,вече е ясна причината.Това стана след като заразата плъпна по цялата планина.Не е изключено това да е поради бездействието на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали.

На 24 април с агонизиращо животно в дирекцията подаде сигнал българинът с шведски паспорт Хасан Тахиров.Той информира натоварените със задължението да наблюдават заразните болести по животните ветеринари от дирекцията.Вместо да проверят сигнала отговорен служител го изпраща с напътствието да си сготви заекът в къщи.

Ще припомним,че мистериозна смърт налегна животните около телевизионната кула на Стръмни рид. Издъхват представители на различни животински видове от прилепи до диви зайци. Засегнатата зона е в диаметър около 10 км. Прилепи летят по светло и падат като метеорити от небето. Зайци се лутат по тесните шосета и издъхват в канавките.Връзката между прилепите и зайците е туларемията,която се предава от гризачи.

В Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Хасково веднага записаха сигнала. Разпитваха за подробности и направиха спешна проверка. От РИОСВ казаха,че проба трябва да се вземе от Агенцията по контрол на храните,тъй като само те могат да вземат проби и правят изследвания.

 От РИОСВ-Хасково бяха на Стръмни рид.Те съобщиха,че умрели зайци ще бъдат изпратени за инфекциозни проби в София.За токсикологичен анализ в Стара Загора ще бъде изпратен мъртъв прилеп.Все още резултат от изследванията няма.



Хасан Тахиров определи ставащото като еко-катастрофа за района на Стръмни рид.Той сигнализира,че докато се изчакват резултатите от лабораторните изследвания жители на околните села около телевизионната кула при Стръмни рид събират умрели зайци в гората и смятат да ги сложат на трапезата си.

Кметът на община Момчилград Акиф Акиф смята, че ако има случаи на събиране на умрели животни в района на кулата те са единични. Според него хората знаят как да се пазят. Въпреки това той ще информира здравната комисия на общината да бъдат взети мерки и местните жители да бъдат предупредени за мистериозната смърт на животните около Стръмни рид.

Коварна зараза- туларемия, прекрачи границите на Кърджалийска област и тръгна по дивите зайци в Родопите, като в Смолянско болестта се появява за пръв път.Тук обаче от Областната дирекция по безопасност на храните реагират адекватно.

Шефът на областната агенция по безопасност на храните в Смолян д-р Сава Бозуков потвърди за заболяването по горските скокливци. Те се движели като пияни, имали некоординирани движения и били неадекватни, забелязали ловците в района, които по-късдно намерили и няколко мъртви екземпряри.

Пробите показали, че те са заразени с опасното инфекциозно заболяване, което може да се предава от животните на човека. „Резервоар на заболяването са голямата популация на гризачи. Болните диви зайци не бива да се пипат и консумират от хора, тъй като е възможно и те да се заразят ”, предупреди д-р Бозуков.

Две мъртви животни са намерени в района на смоленските села Требище и Ръчица, потвърди кметът на Търън Явор Говедаров. Като председател и на най-голямата ловна дружинка в района, той е предупредил хората, най-вече гъбарите и дървосекачите за проблема.

Колегата му от Загражден /общ. Баните/ Венцислав Шишков, който също освен кмет е и ловджия, посочи, че в района на селото е намерен един умрял заек. „Тепърва ще разясняваме опасността на хората”, каза той.

Районната дирекция по горите е уведомила ловните дружинки и горските, при съмнение да предават заразени животни в агенцията по храните за изследване.

До нас са има сигнали за 4 случая, но няма място за притеснение. Заради увеличената популация на дивия заек, рискът от зараза расте”, заключи шефът на РДГ-Смолян Венцислав Фурлански.

За Кърджали бг вести шефът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали Георги Грозев заяви,че е разговарял с колегата си от Смолян.Все още обаче от Агенцията за храните не са подали сигнал за тревога.Ще анализираме ситуацията и ще предприемем действия за ограничаване на популацията на гризачите и разпространението на заразата,подчерта Грозев.

Кърджали бг вести

Смолян бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини