Тайланд обяви извънредно положение

Тайландското правителство обяви 60-дни извънредно положение в столицата Банкок и околните провинции в опит да се справи с   безредиците.

Постановлението дава на правителството широки правомощия, коментира Би Би Си, предаде Стандарт нюз.

Мярката се взима в контекста на продължаващите масови протести срещу правителството на премиера Инглук Шинаватра.

Извънредното  положение означава, че управляващите ще могат да  налагат вечерни  часове, да затворят достъпа до части от Банкок, да  забраняват  политически събирания и да цензурират медиите. Също така,  хора ще могат  да бъдат задържани, без да са им повдигнати обвинения.

"Кабинетът  реши да се възползва от възможността за обявяване на  извънредно  положение, за да се справи със ситуацията и да наложи  закона", заяви  вицепремиерът Сурапонг Товичакчайкъл след днешната среща  на министрите.

Масовите улични протести в Банкок започнаха през ноември с искане за  оставка на  правителството. Конкретният повод беше опитът на министър-председателката Инглук Шинаватра да прокара амнистия, която би   позволила на брат ѝ Таксин Шинаватра – милиардер и бивш премиер, да се завърне от изгнание, без да бъде преследван от съдебните органи. През 2006 г. той беше свален от власт, а през 2008 г. беше осъден на две години затвор за корупция, но избяга в чужбина. Мнозина тайландци смятат, че сестра му всъщност е негова марионетка.

Под натиска на  протестите премиерът насрочи парламентарни избори за 2  февруари, но  опозицията настоява за назначаване на временно  правителство и избори на  по-късна дата. Междувременно уличните прояви  не спират, а демонстрантите  се опитват да блокират части от града.


 

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини