Битката за Киев (видео)

Поредна нощ на тежки сблъсъци между полиция и протестиращи в Киев. Най-малко 200 души са ранени, а над 50 са арестуваните, съобщи „Обозреватель". Сред ранените има и около 30 журналисти от различни медии.

След като се прибраха по домовете си, много протестиращи получиха кратки текстови съобщения, че са били разпознати като участници в безредиците и трябва да се явят в полицията, за да им бъдат повдигнати обвинения в хулиганство.

В малките часове на нощта властите се възползваха от оределите редици на антиправителствения бунт и щурмуваха импровизираните барикади на улица „Грушевски". Силите на реда използваха сълзотворен газ и шокови гранати срещу сънародниците си, събрали се в непосредствена близостдо стадион „Динамо". Демонстрантите отблъснаха нападението, отвръщайки с камъни и коктейли „Молотов".

Полицай от специалните сили за борба с безредиците „Беркут" откри огън срещу журналист от „5 канал", разбивайки неговата камера. Потърпевшият се е отървал само с уплаха: „Бях се скрил зад специален щит и снимах случващото се през малък отвор. Тогава полицаят откри огън. Радвам се, че куршумът попадна в оборудването, а не в главата ми", каза Иван Наконечни след инцидента.

Кореспондентът на руския телевизионен канал „Рен ТВ" Станислав Григориев също е бил сериозно ранен, след като в непосредствена близост до лицето му се е взривила шокова граната.

През изминалата нощ всички погледи бяха насочени към Украйна, след като в понеделник вътрешното министерство на страната позволи на полицията да използва оръжие при справянето с недоволството на проевропейски настроената част от населението.

Лидерът на украинската опозиционна партия „Удар" Виталий Кличко обяви, че ще настоява за среща с украинския президент Виктор Янукович, на която да бъдат обсъдени безредиците в страната и напредъка на официалната власт по исканията на опозицията. Професионалният боксьор в тежка категория призова сънародниците си да се въздържат от агресия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун също призова и управляващи, и опозиция да направят всичко възможно, за да се запази мира в Украйна.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини