Караянчева пита Орешарски,защо бави прекия път за Маказа

Цвета Караянчева

Народният представител Цвета Караянчева внесе парламентарно питане до премиера Пламен Орешарски коя е актуалната дата за отварянето на пътя Кърджали-Подкова и защо четири месеца след пусковия срок – 1 октомври 2013 г, отсечката не е въведена в експлоатация. 

          „След отварянето на пътя разстоянието от Кърджали до Комотини ще се изминава за един час. До момента обаче няма еднозначен отговор кога в участъка от спирка Джебел до Подкова ще може да се пътува и защо откриването му се бави“, се казва в писмото на Караянчева. „В медийното пространство се появяват нееднозначни версии за закъснението – от  неизплатени обезщетения на собственици на отчуждени земи до възникнали хидрогеоложки промени и нередности с документацията. В тази връзка Ви моля да отговорите кога ще приключат законовите процедури, кога ще бъде подписан акт 16 и пътят ще бъде отворен за движение“, настоява депутатката. „По време на своя управленски мандат правителството на ГЕРБ направи максималното – и като организация, и като инвестиции за ускоряването на строителните работи, изграждането на ККПП Маказа и отварянето на поредната заключена врата към Гърция. Надявам се кабинетът Орешарски да продължи започнатото и да изпълни поетите ангажименти към населението от двете страни на българо-гръцката граница“, заявява Караянчева. В писмото си тя припомня, че строителството на втория лот от пътя през Маказа стартира на 1 септември 2011 г, при управлението на ПП ГЕРБ, със средства от оперативна програма „Транспорт”. Търгът за изпълнител на обекта бе спечелен от консорциума „Кърджали – Подкова”. В рамките на проекта бе рехабилитирана 8-километровата пътна отсечка от областния център Кърджали до разклона за град Джебел, както и възловото кръстовище за кв. „Веселчане”. Изпълнено бе 24 км ново строителство на пътя до село Подкова, който се свързва с готовия участък до гръцката граница, изградена бе и 2,3            -километрова пътна връзка за село Фотиново. В участъка от Джебел до Подкова бяха построени 99 водостока, 6 моста, 2 селскостопански надлеза и 9 кръстовища. Пътят е част от европейската пътна мрежа и очакванията към него са не само да даде тласък на търговията и туризма и да предизвика икономическо оживление в регион Кърджали, а и да създаде условия за развитие на всички области, които прекосява коридор № 9 - от Русе до южната ни граница. Срокът за изпълнение на обекта бе 25 месеца и той изтече на 1 октомври 2013 г. Четири месеца по-късно пътят все още не е пуснат в експлоатация, въпреки, че ГКПП Маказа бе официално открит /на 9 септември 2013 г/ и през него ежедневно преминават стотици български и гръцки туристи с лекотоварни автомобили.

Това съобщиха от местната централа на ГЕРБ в Кърджали.

             

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини