17 вида птици зимуват в язовирите край Кърджали

2450 броя зимуващи водолюбиви птици от 17 вида бяха преброени по язовирите "Кърджали" и "Студен кладенец", както и по поречието на река Арда. Акцията в Кърджалийско е в рамките на ежегодното среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Сред тях отново най-многобройни са зеленоглавата патица, кафявоглавата потапница и речната чайка.

"Тази година по долината на река Арда се завърнаха да зимуват шилоопашатата патица и включеният в Червената книга на България бял ангъч, които не са регистрирани от няколко години. За първи път не е наблюдаван поен лебед, който традиционно зимува тук", сподели Христо Христов, ръководител на екипа по преброяването и координатор биоразнообразие на проект "Новото Тракийско злато".

За втора поредна година много висок е броят и видовото разнообразие на зимуващите птици по течението на река Арда в рамките на Кърджали. За пети пореден път "Новото тракийско злато" се включва в кампанията, която тази година се проведе на 18 и 19 януари. Инициативата бе част от младежката образователна програма на проекта и в нея се включиха ученици от СОУ "Отец Паисий" и СОУ "П. Р. Славейков" в Кърджали.

Източник: http://www.kmeta.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини