16 °C

Проф.Аслъер:Изложбата ми е мост между двете нации

Проф.Аслъер подари на кмета албум с графики

Изложба под наслов  „Мир” бе открита днес в Арт галерия „Кръг” В Кърджали.Тя представя творчеството на нашенеца проф.Мустафа Аслъер,родом от махала Читак на село Кобиляне,Кърджалийско. Той е роден през 1926 г. и се е изселил в Република Турция през 1939 г. Идва си през 1984 г.придружаван от двама милиционери, които дори не му позволяват да слезе от колата и да стъпи на родна земя. Днес обаче по инициатива на  Ротари клуб –Кърджали и Ротари клуб „Мимар Синан” от Одрин той осъществи мечтата си, не само да се завърне в родното си място, но и да представи изложба в Кърджали.

   Домакин на събитието е Община Кърджали и лично кметът инж. Хасан Азис,  а партньор е и Арт движение Кръг. Двата Ротари клуба са съорганизатори на редица съвместни проекти от 2000 г. насам, но това е първата инициатива, насочена към промотиране на автор с международно признание, роден в Кърджалийско. Проф. Аслъер, който е един от най-известните експериментатори в литографията не само в Турция, но и в света, и е смятан за пробен камък в тази област на изкуството показва 40 свои работи във формат 30 х 40 см, които са гостували в някои от най-известните галерии в Европа и Азия. Той често представя Турция в международните биеналета и изложби на гравюри, графика и оригинална литография, има повече от 50 участия в целия свят. В изкуството и в изследователската си дейност той анализира, представя и въвежда техники от преди няколко века в съвременна интерпретация, както отбелязват медиите и световните енциклопедии.

 На откриването  присъстваха президентката на Ротари клуб „Мимар Синан”  Гюзин Джиравоглу и дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2420 Турция  Халюк Улусой, дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2482 България д-р Валентин Стоянов и президентът на Ротари клуб Кърджали  Гавраил Гавраилов, както и членове на двата клуба.

   Радост Николаева от Артвижение „Кръг” представи авторът.Тя подчерта,че се случват две събития в едно.Откриването на изложбата и събиране на ротарианци от двете страни на най-високо ниво.Тези събития са натоварени с нашите очаквания за партньорство и братство на Балканите, подчерта Николаева.Тя каза,че за нея е гордост ,че в енциклопедиите като родно място на такъв талантлив творец като проф.Аслъер се сочи Кърджали и България.

Кметът на Кърджали Хасан Азис приветства художника. Той отбеляза, че проф.Аслъер се връща в Родината си като утвърден творец. Темата за родината винаги е натоварена с особена философия. Градоначалникът отбеляза също, че темата за мира, застъпена в изложбата може да се разглежда многопластово, като мир между поколенията, между етносите, между народите, в нашите души.

 Проф.Аслъер подари на кмета албум със свои графики. Той подчерта, че ако е знаел български, колкото баща си е щял да говори на този език.Изселих се през 1939 г. и имах шанса да бъда такъв какъвто съм. 68 г.съм творил и съм преподавал. Винаги съм мечтал да се върна,заяви професорът.Художникът благодари на кмета и двата ротари клуба на дадената му възможност да представи творбите си в Кърджали.Тази изложба е мост между културите на двете нации.Уловил съм чувствата на хората.Това е букет от цветове,посочи творецът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
От срещите си с хора, които обичате, ще черпите енергия и нови идеи. Тревогите ще отстъпят и ще получите пълен контрол върху ситуацията около вас. На повечето от вас съдбата изпраща добри дарове, ще влезете в нов дом и ще получите попътен вятър за напиращите у вас идеи. Отдайте заслуженото на партньора си, голяма част от удобствата в живота си дължите на него.
23 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви приятен ден днес. Подхождате спокойно към всичко, което се случва около вас и това е наистина една добра стратегия. Помагате на свой близък човек да се справи с нещо, което го вълнува. Стойте далеч от каквито и да било пререкания днес, защото те няма да помогнат за постигането на онова, към което се стремите. Приемате покана за вечерта.
23 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате навика да действате прибързано, но днес ще трябва добре да обмислите решението си. Преценете добре всички страни на проблема и изберете онова, което най-добре отговаря на интересите ви в момента. Погрижете се за предстоящи изпити, защото могат да се окажат решаващи кариерата ви.
23 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предложения, които очаквате ще предизвикат активността ви днес. Ще работите разумно и без излишен риск ще изберете най-доброто за себе си. Любов изпълва сърцето ви и ви кара да мечтаете за хубави дни. Много от вас ги имат, при другите те предстоят, но не предизвиквайте събитията.
23 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Вашата амбициозна натура и желанието ви на всяка цена да сте първи може да ви създаде главоболия. Бъдете толерантни и отстъпете на по-добрия първите позиции. Във връзка с това може да изпитате финансови и служебни притеснения. За това пък емоционалния ви живот ще ви донесе много радост. Интимните ви копнежи също ще бъдат напълно удовлетворени.
23 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Денят може да донесе неочаквано развитие на въпрос, който отдавна ви интересува. Ще научите новина, която силно ще ви развълнува и ще подобри настроението ви. Споделете радостта си с близък човек. Не бъдете странични наблюдатели, включете се активно в суматохата около вас, и това ще ви изпълни с енергия.
23 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви няма да е от най-спокойните, но се опитайте да намирате най-доброто решение във всяка ситуация. Не гледайте с тревога на промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Ако споделите притесненията си с близък човек ще ви стане по-леко на душата.
23 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще продължите работата по текущите си задачи, но ако те ви натоварват прекалено, не пренасяйте раздразнението си в къщи. Очакваните финанси няма да се забавят и дано ви помогнат да решите належащите си нужди. Не пренебрегвайте простичките неща в живота си, те ви доближават до истината, която понякога ви се изплъзва.
23 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Объркани сте емоционално. Колебаете се накъде да поемете в интимния си живот. Вслушайте се в сърцето си, изяснете собствените си чувства, за да избегнете разочарованието.
23 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се притеснявайте да проявите своята прямота и да бъдете директни при деловите си контакти. Точно това е разковничето към успеха ви днес. Не се отказвайте, ако околните открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Времето ще ги убеди в правотата ви. Но това съвсем не означава, че вие трябва да сте агресивни, напротив.
23 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще дадете предимство на деловите си ангажименти, като личния ви живот ще остане на втори план. Не се бавете, а действайте за да оползотворите възможностите, които ще ви се дадат. Стойте над човешката завист и недоброжелателност, не се хабете напразно. Общ проект няма да ви донесе очакваните резултати.
23 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С обичайните занимания и рутинни задачи ще преминете през днешния ден. По-вълнуващи може да са запознанството ви с човек, от когото да получите ценна информация. За някои тя има отношение към личните им предпочитания, за други – към обща работа или бизнес. Използвайте я за целите на интересите си, като поддържате и духовната връзка помежду ви.
23 апр 2021
Последни новини