Проф.Аслъер:Изложбата ми е мост между двете нации

Проф.Аслъер подари на кмета албум с графики

Изложба под наслов  „Мир” бе открита днес в Арт галерия „Кръг” В Кърджали.Тя представя творчеството на нашенеца проф.Мустафа Аслъер,родом от махала Читак на село Кобиляне,Кърджалийско. Той е роден през 1926 г. и се е изселил в Република Турция през 1939 г. Идва си през 1984 г.придружаван от двама милиционери, които дори не му позволяват да слезе от колата и да стъпи на родна земя. Днес обаче по инициатива на  Ротари клуб –Кърджали и Ротари клуб „Мимар Синан” от Одрин той осъществи мечтата си, не само да се завърне в родното си място, но и да представи изложба в Кърджали.

   Домакин на събитието е Община Кърджали и лично кметът инж. Хасан Азис,  а партньор е и Арт движение Кръг. Двата Ротари клуба са съорганизатори на редица съвместни проекти от 2000 г. насам, но това е първата инициатива, насочена към промотиране на автор с международно признание, роден в Кърджалийско. Проф. Аслъер, който е един от най-известните експериментатори в литографията не само в Турция, но и в света, и е смятан за пробен камък в тази област на изкуството показва 40 свои работи във формат 30 х 40 см, които са гостували в някои от най-известните галерии в Европа и Азия. Той често представя Турция в международните биеналета и изложби на гравюри, графика и оригинална литография, има повече от 50 участия в целия свят. В изкуството и в изследователската си дейност той анализира, представя и въвежда техники от преди няколко века в съвременна интерпретация, както отбелязват медиите и световните енциклопедии.

 На откриването  присъстваха президентката на Ротари клуб „Мимар Синан”  Гюзин Джиравоглу и дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2420 Турция  Халюк Улусой, дистрикт гуверньорът на Дистрикт 2482 България д-р Валентин Стоянов и президентът на Ротари клуб Кърджали  Гавраил Гавраилов, както и членове на двата клуба.

   Радост Николаева от Артвижение „Кръг” представи авторът.Тя подчерта,че се случват две събития в едно.Откриването на изложбата и събиране на ротарианци от двете страни на най-високо ниво.Тези събития са натоварени с нашите очаквания за партньорство и братство на Балканите, подчерта Николаева.Тя каза,че за нея е гордост ,че в енциклопедиите като родно място на такъв талантлив творец като проф.Аслъер се сочи Кърджали и България.

Кметът на Кърджали Хасан Азис приветства художника. Той отбеляза, че проф.Аслъер се връща в Родината си като утвърден творец. Темата за родината винаги е натоварена с особена философия. Градоначалникът отбеляза също, че темата за мира, застъпена в изложбата може да се разглежда многопластово, като мир между поколенията, между етносите, между народите, в нашите души.

 Проф.Аслъер подари на кмета албум със свои графики. Той подчерта, че ако е знаел български, колкото баща си е щял да говори на този език.Изселих се през 1939 г. и имах шанса да бъда такъв какъвто съм. 68 г.съм творил и съм преподавал. Винаги съм мечтал да се върна,заяви професорът.Художникът благодари на кмета и двата ротари клуба на дадената му възможност да представи творбите си в Кърджали.Тази изложба е мост между културите на двете нации.Уловил съм чувствата на хората.Това е букет от цветове,посочи творецът.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини