Семинар в Кирково: Помаците трябва да се самоопределят, но от това не трябва да се прави политика

Медиха Заимова открива семинара

Върху етнокултурните взаимодействия и опозиции на Балканите дискутираха участниците в международен семинар организиран от „Сдружението за приятелство и културен обмен в Родопите” в Кирково.Акцентът бе поставен върху двустранните връзки с Република Турция отношението на тоталитарните режими в България към мюсюлманското население.Гост на проявата бе Мурат Мухаджъроглу,вицеконсул на Република Турция в Пловдив.

  Семинарът бе открит от Медиха Заимова,председател на „Сдружението за приятелство и културен обмен в Родопите” със седалище Смолян.Медиха Заимова почи,че нейната организация съществува от три години и е призвана да работи за мирното съжителство между етносите в Родопите.Тя се страми да опази традициите и фолклора.Поддържа добри връзки с общини и неправителствени организации в Република Турция.Провежда курсове по турски,а сега с оварянето на пунктове към Гърция готви езикови курсове и по гръцки.Нашата мечта са единни Балкани и това не трябва да бъде химера,посочи Заимова.

Тя представи лекторите:д-р Мюмюн Исов от Тракийския университет в Одрин,Красимир Асенов,зам.-кмет на Пловдив и Салих Бозов,писател.

  Гостите бяха приветствани от зам.-кметът на община Кирково Хафъз Йелмаз.

Вицеконсулът Мурат Мухаджъроглу приветства връзките между Одрин и Кирково и пожела те да продължат.Той пожела трайни контакти между двете балкански държави.

  Д-р Мюмюн Исов говори за един от най-добрите периоди в българо-турските отношение след края на Първата световна война и отражението му в българските медии.Той акцентира на управлението на Александър Стамболийски и съвместните усилия на двете страни да се справят с враждебността на Великите сили победителки и враждебните съседи.Той цитира вестник „Слово”:С тези турци ще бъдем съседи и приятели.

  Красимир Асенов отбеляза голямата роля на мюсюлманите за попълване на генофонда на западноевропейските страни във връзка с демографските процеси в тях.Той посочи,че са приказки думите за българската толерантност.Има търпимост,но не и толерантност към различния,посочи Асенов.

  Медиха Заимова посочи,че тоталитарните режими са преименували 7 пъти помаците в България.Тая припомни събития от времето на управлението на цар Фердинанд,цар Борис ІІІ и Тодор Живков.В момента помаците също са принудени да си сменят имената с християнски за да намерят препинтание в Европа,посочи Заимова.Тя подчерта,че организацията й няма нищо общо с Европейски институт ПОМАК на Ефрем Моллов.Всеки трябва да се самоопредели,но проблемът не трябва да се политизира,отбеляза Заимова.

  Писателят Салих Бозов представи трилогията си „В името на името”.Той посочи,че в името на името,на народа,на царя са издавани смъртни присъди и той желае това да не се забравя.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини