Ротарианци от България и Турция почетоха проф.Аслъер в Кърджали

Проф.Аслъер с президентите на клубовете

   Ротарианци от България и Турция приветстваха снощи видният турски художник проф.Мустафа Аслъер при неговото завръщане в родния му край след 75 години.Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб „Мимар Синан” Одрин станаха инициатори за гостуване в града ни на изложба посветена на мира и мостовете,които Ротари движението изгражда между двете страни. Големият гост бе посрещнат от ротарианци от Кърджали, Момчилград, Златоград, Стара Загора. С него пристигнаха 65 последователи на Ротари движението от Одрин.

 Темата на този проект е мирът. Благодаря, че имам възможност да се върна по тези земи, в които съм се родил, сподели проф.Мустафа Аслъер.

  На скромна церемония в хотелски комплекс „Ида”към големия художник се отправиха много приветствия. Президентът на Ротари клуб Кърджали Гавраил Гавраилов определи завръщането на Мустафа Аслъер с изложба в Кърджали като мащабно събитие за града ни. Той посочи,ч е професорът е събрал за първи път в града ни двама дистрикт гуверньори:на дистрикт 2482 Валентин Стоянов и на 2420 Халюк Улусой. Той отбеляза,че двата клуба от Кърджали и Одрин продължават да си партнират в полза на обществото.

Президентът на клуб”Мимар Синан”Гюзин Джиравоглу посочи, че ротарианците са отговорни пред художниците и артистите. Те допринасят за развитието на общността. Чрез двустранните отношения на ротарианците се развиват и връзките между България и Турция. Културните мостове са много важни за двата клуба отбеляза г-жа Джиравоглу. Всяка картина на проф.Аслъер е безценна за нас,подчерта президентът на „Мимар Синан”.

   Дистрикт гуверньорът на дистрикт 2482 Валентин Стоянов припомни, че преди 11 години е присъствал на побратимяването на българския и турския клуб.  Ние ротарианците първи строим мостове, подчерта Стоянов. Той посочи,че Източните Родопи раждат големи таланти и проф.Аслъер е пример за това. Стоянов връчи на Гавраилов ротаринската вратовръзка на годината заради организацията на културното събитие.

 Дистрикт гуверньора на на дистрикт 2420 Халюк Улусой посочи,че българите и турците са два народа,които от 1350 г. живеят заедно на Балканите. Не само живеем заедно, но и вярваме в едни и същи неща.Заедно с още 500 дистрикт гуверньори по целия свят работим за обществото, подчерта Улусой. Най-важният фундамент за нашата служба е международния мир. Ние сме тук за един мирен проект. Изкуството отрича войната. Всеки един който носи ротарианската значка е част от моето семейство. Аз съм сред моето семейство,заключи Улусой.

  Гавраил Гавраилов връчи от името на Ротари клуб Кърджали на проф.Аслъер плакет с изображение на скулптурата на Орфей край града.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини