Роко се отърва с глоба за псувни към полицаи

Само с глоба ще се отърве скандалният кърджалийски бизнесмен Ерджан Рашид-Роко, след като беше задържан в четвъртък от полицията. До ареста се стигна заради бруталното поведение, заплахите и псувните към полицаите, осигуряващи работата на съдия-изпълнител. Всъщност скандалът е продължил няколко часа. Според очевидци Ерджан Рашид-Роко и по-малкият му брат Ерсун се опитали да възпрепятсват работата на екип на частния съдия-изпълнител Росен Сираков.Екипът на Сираков трябвало да опише бившия бар „Париж“ и административните офиси над него, собственост на Роко. Поведението на Рашид било толкова агресивно, че се наложило освен полицаите, охраняващи акцията, да бъдат изпратени подкрепления. Роко обаче продължил да се държи арогантно, да сипе псувни и заплахи и в късния следобед служителите на реда му сложили белезниците. От прокуратурата в Кърджали обясниха, че няма да вземат отношение по инцидента, и след изтичане на 24-часовия срок на задържане скандалният бизнесмен излезе на свобода. От областната дирекция на полицията уточниха, че на Роко ще бъде направен акт по Закона за МВР. Наказателното постановление е за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Бар „Париж“ в Кърджали и офисите над него са само част от имуществото на Роко, което ще бъде отнето в полза на държавата. През 2008 г. бившата комисия „Кушлев“ успя да осъди Ерджан Рашид за придобиване на имущество по престъпен начин. В полза на държавата трябва да бъдат конфискувани още две оранжерии и административна сграда в Джебел, тракторна база с ремонтна работилница в село Сушево, ресторант в Кърджали, крайпътно заведение на новия път за Гърция през прохода Маказа, 5 апартамента в Кърджали и пет автомобила. Защитата на Роко успя да отложи изпълнението на решението на съда до декември 2010 г. Досега е проведен само един търг - за оранжериите в Джебел.Сагата „Роко“ е показателна за прехода в България. Син на животновъд, натрупал пари в края на социализма, Роко започва бизнес с питейни заведения, хазарт и обмяна на валута. 

Новият милионер

Само за няколко години Рашид успя да придобие имущество за милиони, като изкупи заведения в Кърджали, Момчилград и Джебел. Името му се свъзваше с трафик на проститутки, канали за продажба на крадени автомобили, наркотици и пласиране на фалшива валута.

В 6 часа сутринта на 14 април 1997 г. Роко беше арстуван при зрелищна акция на барети от София. Операцията се ръководеше от тогавашния министър на МВР Богомил Бонев, а полицаите в Кърджали научиха за нея едва след като белезниците щракнаха около ръцете на Роко. В апартамента му бяха открити незаконно притежаван пистолет, 413 000 фалшиви германски марки и 20 000 фалшиви долара. По-късно Роко заяви, че се канел да лепи ментетата като тапети по стените.

Престъпна империя

В Кърджали бяха конфискувани и няколко крадени в чужбина леки автомобила, обявени за издирване от Интерпол. Скандалът доби и политически оттенък, защото вечерта преди задържането на Роко в бар „Париж“ е бил лидерът на ДПС Ахмед Доган. Часове след полицейската акция той се опита да защити Роко, като обяви пред медиите, че зад действията на полицията стоят политически мотиви. В Кърджали една от версиите беше, че със задържането му се цели дискредитация на Доган.

Оказа се, че Ерджан Рашид е създал истинска империя в Кърджали, като за него са работели пряко или чрез подставени лица полицейски служители, данъчни инспектори, следователи и прокурори. Заподозрените в съучастие с Роко бяха светкавично освободени от заеманите постове. Тогавашният главен прокурор Иван Татарчев обаче не се съгласи да жертва прокурорите в Кърджали, за които полицията твърдеше, че имат връзки с Рашид. Като резултат избухна истинска война между МВР и Главната прокуратура, появиха се информации, че Роко е плащал банкети на прокурори и им е поръчвал проститутки. Нищо от това не беше доказано.

По сигнал на българската полиция в Истанбул бяше разбита една от най-големите за времето си печатници за фалшиви банкноти. Полицията смяташе, че Роко е работел с нея и е осигурявал пласмента в Западна Европа. В Италия и Испания пък бяха арестувани няколко групи от автокрадци. Те били изградили канал за продажба на крадени автомобили в сраните от бившия СССР, а Кърджали се оказа разпределително депо за скъпите лимузини, твърдяха тогава антимафиоти от НСБОП.

В крайна сметка всички сериозни обвинение срещу Роко отпаднаха, а скандалният бизнесмен получи 15 присъди но за съхраняване на алкохол без акциз в заведенията му, за заплахи към полицаи, за хулигантство и други. 

Рашид осъди три пъти държавата в Страсбург

Три пъти Ерджан Рашид успя да осъди държавата ни в Страсбург. Последното решение на магистратите е от 2008 г. Тогава България беше осъдена да плати на Роко 6500 евро обезщетение за нанесени неимуществени вреди и разноски по делото. Компенсацията е за продължително задържане на Рашид в предварителния арест без правни основания и за необосновано разтакаване на процесите срещу него в продължение на седем години. Преди това Роко получи 3500 евро обезщетение заради нарушени права по дело за пране на пари, което не е завършило девета година. Освен това страната ни плати и 3000 евро за разноски по процеса.

Заради причинени неимуществени щети при ареста му на 14 април 1997 година Роко получи други 4000 евро обезщетение. Магистратите приеха, че той е станал жертва на полицейско насилие при акцията на специалното звено за борба с организираната престъпност. Разноските по делото бяха оценени на 2000 евро.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини