Линейките в Кърджалийско спешно се нуждаят от модерния апарат „Корпулс”

Представяне на "Корпулс"в Кърджали

   Линейките на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали непременно трябва да се оборудват с многофункционалния прибор „Корпулс”,който има седем животоспасяващи функции. В Източните Родопи, както и в Смоленско теренът е труден, а болничните заведения отдалечени от голяма част от населените места. Липсват и достатъчно лекари. Това заяви за Кърджали бг вести секретарят на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков. Той сподели, че заедно с д-р Даниела Кателиева,председател на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ са на мнение, че с апарата трябва да се оборудват всички линейки в страната. Така е реформирана Спешната помощ в съседна Румъния. Там под ръководството на д-р Рафет Арафат се въвежда единен стандарт в оборудването на линейките. Според румънският им колега,този прибор,който помага на румънските лекари , поставя началото на телемедицината.

 Д-р Ленков подчерта , че „Корпулс” позволява в реално време, чрез мобилна връзка кардиолози да направляват действията на спешния екип. Така се спасяват много човешки животи.

  Притеснявам се, че въпреки тестовете в Кърджалийско на апарата,ще се намерят лекари, които ще се опитат да пречат за масовото му въвеждане в практиката.В момента в спешната помощ се предлага въвеждането само на ЕКГ апарати, което е крайно недостатъчно. Зад това предложение стоят сериозни авторитети като проф.Генчо Начев и проф.Милан Миланов. Съществува опасност отново да побългарим една хубава идея,изрази лично мнение д-р Ленков.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини