Колосално слънчево изригване (видео)

 

Мощно изригване (X1.2) е регистрирано на 7 януари. То е в активните области 1943 и 1944 и е съпътствано от мощно изхвърляне на коронална маса (CME) по посока на Земята, радиоизбухване от II тип, а така също и от протонно (СЕЧ) изригване. Последното "подхрани" действащата вече близо две денонощия радиационна буря в околностите на Земята. Началната скорост на изхвърления облак коронално вещество се оценява на 1069 км/с., до Земята той достигна в четвъртък сутрин.  

Силното слънчево изригване е първото за 2014г. То образува петна с голяма площ върху повърхността на Слънцето. Според астрофизиците от НАСА, това са са най-големите слънчеви петна през последните 10 години. "Петнистият" район обхваща площ, 7 пъти по-голяма от тази на нашата планета, допълват експертите.

Мощното слънчево избухване от клас X1.2 е станало в 18.32 по Гринвич и е последвало няколко други, по-слаби. Специалистите от обсерваторията за слънчевата динамика са заснели силното слънчево изригване, което бълва огромен поток от радиация от коронарна дупка с колосални размери на повърхността. Покритият с петна (дупки) район AR1944 в момента се намира около средата на Слънцето, наблюдавано от Земята.

От центъра за прогнози на космическото време очакват слънчевите изригвания да предизвикат  бури в магнитното поле на Земята. Слънчевите избухвания от клас Х могат да бъдат опасни за астронавтите в орбита, както и да нарушат действието на комуникационните и навигационните спътници.

Възможните смущения, предизвикани от повишената слънчева активност, станаха причина частната американска компания "Орбитал сайънсис" да отложи изстрелването на товарния космически кораб "Сигнус" към Международната космическа станция (МКС). То бе насрочено за сряда, 8 януари.

"Сигнус" трябваше да бъде изведен в космоса с ракета-носител "Антарес" от космическата база "Уолъпс" във Вирджиния. Стартът беше предвиден за 13.32 часа местно време или 20.32 часа българско. Ден преди това полетът бе отложен заради ниските температури.

Корабът на частната компания "Орбитал сайънсис" ще достави на МКС над 1300 кг полезен товар, в това число вода, продукти, резервни части, материали и оборудване за научни експерименти. Сред тях са 23 биологични опита, подготвени от 10 000 ученици и студенти на американски университети по широк кръг въпроси - от размножаването на амебите до отлагането на калций в костната тъкан, уточняват от НАСА.

От МКС "Сигнус" ще отнесе отпадъци, които ще изгорят заедно с него в плътните слоеве на атмосферата. Това ще бъде  вторият полет на товарния космически кораб "Сигнус" до МКС. Първият бе извършен тази есен. За изстрелването на "Сигнус" на 18-и септември беше използвана двустепенната ракета "Антарес". Тя е с височина около 40 метра и диаметър близо 4 метра. По време на първия си полет "Сигнус" пренесе 590 кг храна и дрехи.

"Орбитал сайънсис" е втората частна компания, която извършва полет до МКС след "Спейс Екс". Ръководството на НАСА сключи с "Орбитал сайънсис" договор на стойност 1,9 милиарда долара. Той предвижда 8 полета до МКС до края на 2016 година. През този период на станцията трябва да бъдат доставени около 10 тона товари.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини