Служебното правителство прибрало 21 бона подарък

Министрите в посочения от президента Росен Плевнелиев служебен кабинет са сдали властта с 21 540 лв. подарък. Парите са им изплатени като компенсации за неизползван отпуск, показва справка на Министерския съвет.

Въпреки че служебният премиер Марин Райков и хората му бяха на власт по-малко от три месеца (от 13 март до 29 май), за това време на всеки от тях са се полагали по 8 дни платена почивка. За краткия си престой начело на държавата очаквано почти никой от МС не е ползвал отпуск и така на изпроводяк 17-те служебни министри са получили по над 1000 лв. допълнително към заплатата си. С най-голяма компенсация от 1584 лв. отгоре бил награден премиерът в този кабинет, който едновременно осъществяваше и функциите на министър на външните работи. С 1400 лв. допълнително си тръгнал тогавашният здравен шеф Николай Петров.

Вицетата в служебното правителство, които влязоха във властта от кабинетите на президентството – Деяна Костадинова и Екатерина Захариева, са взели по над 1300 лв. След приключването на мандата пък държавният глава отново ги прибра на работа на „Дондуков" 2. Захариева дори беше повишена и сега е шеф на кабинета на Плевнелиев, докато преди министерския пост тя беше главен секретар на институцията. Костадинова, която стана вицепремиер от поста съветник на президента по социалните политики, и сега изпълнява същите функции.

С по-малко от 1000 лв. си е тръгнал от властта единствено транспортният министър в служебния кабинет Кристиан Кръстев. Той е е прибрал 943 лв., защото през май е използвал един ден от отпуска си, за да си отдъхне от работата. Освен това всеки член на временното правителство е получавал възнаграждение равно на това, което вземат редовните министри. Парите се изчисляват на база основната депутатска заплата, която години наред е замразена на 2196 лв. Така като премиер за всеки месец във властта Райков е получавал по 3403 лв., а министрите му – по 2854 лв.

Допълнително служебният министър-председател е похарчил за командировки и подаръци още 7000 лв. Преди да освободи премиерския пост пък, Райков си уреди бъдещето в дипломатическата кариера. На последното заседание на временния кабинет беше гласувано неговото собствено предложение да стане посланик в Рим. Плевнелиев пък скорострелно издаде указа за назначаването му.

Източник: http://www.snews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини