Федерация „Справедливост–България”: Промяната на имената на местности от турски на български е абсурд

"Крайно неуместно е названията на над 214 плажове и местности в границите на община Варна да бъдат преведени от турски на български език - местността Байряка е преименувана на Знамето, Бостан тарла – на Динена нива, Кара тепе – на Черни връх и т.н.``, смятат от федерация "Справедливост–България"

Федерация "Справедливост–България" прати днес писмо до кмета на Варна Иван Портних, в което изразява своето възмущение срещу решението на Общинския съвет за преименуването на местности. Председателят на неправителствената организация, обединяваща български изселници в Турция, Сезгин Мюмюн заяви, че това решение е абсурдно и ще създаде огромни проблеми при реституционни дела.

"Крайно неуместно е названията на над 214 плажове и местности в границите на община Варна да бъдат преведени от турски на български език - местността Байряка е преименувана на Знамето, Бостан тарла – на Динена нива, Кара тепе – на Черни връх и т.н. Повечето от членовете на нашата гражданска организация са политзатворници, бити по затворите на тоталитарния режим заради съпротивата им по време на "възродителния процес", подчерта Мюмюн. Той определи акта на Общинския съвет във Варна като "втори "възродителен процес", който е в изключително противоречие в условията на демокрация и членство на България в Европейския съюз".

Сезгин Мюмюн добави, че гражданската организация ще атакува този акт пред съдебните власти в България и в Европа. Ще покажем за пореден път, че и след 24 г. демокрация мисленето на политиците в България не се е променило, закани се лидерът. Според него преименуването на местностите ще ощети хиляди граждани, които ще се окажат с неверни документи за собственост върху имоти с нереални географски названия. Мюмюн подчерта, че ще се наложи масово издаване на документи за установяване на идентичността на имотите и прогнозира, че това ще отключи шанса за имотни злоупотреби на територията на общината.

Етническите турци все още пред различните институции продължават да доказват с декларации за идентичност на имената, че Иван е Хасан, това е унизително, коментира той. "Смяната на географските названия не само ще доведе до административни усложнения, но ще бъде поредното основание за етническо напрежение. Гражданите на Варна ще продължават да ползват старите географски названия, което ще обезсмисли решението на Общинския съвет", категоричен е Сезгин Мюмюн. В писмото той настоява лично кметът Портних да внесе предложение за връщане на старите названия. 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини