Камари от молби за работа от млади учители в школата в Кърджали, някои не знаят български

Камари от молби за работа от млади учители се трупат на бюрата на директорите на школа в Кърджали, но предпочитани са кадрите на възраст между 40 и 50 години.Причината е слаба подготовка и лошо владеене на български език.

 При мен има 70 молби за 3 учителски места. За съжаление малко от кандидатите имат необходимата подготовка. Повечето са завършили Филиала на Пловдивския университет в Кърджали. Нивото им не е добро.Ние сме базово училище,където студентите от Филиала си карат практиката. Имаме впечатление от подготовката им. Това сподели за Кърджали бг вести директорът на най-голямото училище в региона „П.Р.Славейков”-Милко Багдасаров. Той каза, че за да даде стимул на подготвяните във Филиала кадри всяка година е предлагал работа на най-добре представилият се на практиката в училището. Понякога било трудно да се отсее и един кандидат. Добре е,че напоследък има наченки на обратна тенденция. Има мотивирани и знаещи кандидати. Трябва да подкрепим усилията на ръководството на Филиала да вдигне нивото. 80% от педагогическите кадри в областта идват от там, категоричен е Багдасаров.

  Директор на основно училище в града споделя, че на бюрото му  има 48 молби за работа от млади учители. Нито един не отговаря на изискванията.

 В същото време в Бюрото по труда се обявяват свободни позиции за педагози. Търсят се качествени учители.

  Според нормативната уредба право на директорите е да извършат подбор на педагозите. В тридневен срок те обявяват свободните места в Бюрото по труда и сайта на РУО.Това сподели за Кърджали бг вести началника на Регионалното управление по образование Ангелина Костова.

  Опитните педагози са на мнение, че една от причините за „производството” на негодни учители е дистанционното обучение. То е неподходящо за подготовка на педагози.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    АБ
    А Б В
    9 -2
    17:22, 31 авг 2023
    Ами преди филиала една част от тези млади хора са минали обучение през Славейков.Защо не си подготвил крехките душици на добър български език в твоето школо, където се пенсионира и продължаваш.
  • 2
    По
    Познавач
    6 -3
    15:40, 1 сеп 2023
    Това значи ли, готвиш назначение на етнически българи или българеещи ******? Както соца етикети за турците - изменник, предател, шпионин, битов консерватизъм, религиозен фанатизъм, говори с акцент бълг. език и т. н. и т. н.ВЕЧНО КУСУРИ! А ти близо половин век живуркаш на гърба на тези хора, поне 2 прости изречения на техния МАЙЧИН ТУРСКИ ЕЗИК можеш ЛИ?
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини