Реформаторите с коалиция. Вестниците в събота

"Стандарт": Реформаторите с коалиция

Реформаторският блок прерасна в коалиция, след като пет партии подписаха споразумението за формирането й. Парафи под документа сложиха Меглена Кунева за ДБГ, Радан Кънев за ДСБ, Корман Исмаилов за "Свобода и достойнство", Божидар Лукарски за СДС и Николай Ненчев за БЗНС. Извън коалицията засега остана само "Синьо единство". Днес хората на Надежда Нейнски ще решат дали да се присъединят.
"Това е обединение и е като да караш велосипед по стръмен път - спреш ли да въртиш педалите - падаш. Но тук няма такава опасност, има кой да ги върти", заяви Кунева.

„24 Часа": Чобанов: Мислим за еврото, ако през 2014 г. сме стабилни

Ако през 2014 г. икономиката заработи и има траен ръст, каквито са очакванията ни, започваме подготовка за еврозоната и за въвеждане на еврото. Ще подадем молба за кандидатстване до края на мандата.Това съобщи финансовият министър Петър Чобанов. Той и тримата му заместници отчетоха шест месеца управление. Като успех Чобанов определи постигнатия ръст от 1,5% през последното тримесечие. Той бе категоричен, че прогнозата за 1,8% ръст през 2014 г. е вярна и той ще бъде постигнат. Министърът обеща да задържи дефицита под 2%. Като признак за съживяване Чобанов посочи данъчните постъпления - само от фирмен данък в хазната ще влязат 200 млн. лв. над планираните.

„Монитор": 10% по-евтин нощен ток от Нова година

От 1 януари цената на тока за битовите клиенти през нощта ще падне с 10%. Намалението на дневната тарифа пък ще е в рамките на 0,9%. Намеренията на регулатора за промяна на тарифите бяха оповестени изненадващо на първата пресконференция на новия председател на ДКЕВР Боян Боев. Те ще бъдат обсъдени публично на 27 декември и ще бъдат приети на закрито заседание на регулатора на 30 декември. Намалението е постигнато, въпреки че от ДКЕВР са решили да увеличат цената на т.нар. енергиен микс с близо 5 на сто до 100,43 лв. на мегаватчас. Така в закъсалата НЕК ще влязат 120 млн. лв. допълнително на годишна база. Дали тези пари ще стигнат на НЕК, не е ясно, защото по изчисления на самата компания цената є би следвало да скочи с близо 9%.

„Стандарт": София подменя тролеите, пуска първите паркомати

Първият от 50-те нови тролеи за градския транспорт в София пристигна. След редица изпитания той ще бъде пуснат в действие в края на януари по една от най-товарените линии № 1, 2 или 5. Столична община община спечели безвъзмездно 27,4 млн. лв., за да доставката на новите возила. Поръчката бе спечелена от чешката фирма "Шкода Електрик". Тя трябва да бъде изпълнена до средата на 2014 г. Новите тролеи са с дължина 18 метра и капацитетът от 160 пътници. Имат асинхронни двигатели и система за управление, които позволяват намаление на използваната електроенергия до 15%. Освен това разполагат и с резервен дизелов генератор в случай на прекъсване на електрозахранването. Оборудвани са с климатици и са нископодови.

„Труд": Прокуратурата поема случая с поругаването на паметника в Карлово

Военно-окръжна прокуратура поема случая в Карлово, при който пияни войници поругаха паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви и пребиха местен младеж. Това съобщи за Фокус военно-окръжният прокурор полк. Емил Ангелов.
Материалите са пристигнали във военната прокуратура, каза полк. Ангелов.
Предстои прокурорите да се запознаят с тях. Под наблюдението на Районна прокуратура-Карлово в полицейското управление в града е извършена проверка за причинена лека телесна повреда по хулигански подбуди на 23-годишен младеж.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини