Почитаме войводата Димитър Маджаров и Капитан Петко

На 15 декември се на­вършиха 131 години от рождението на спаси­теля на тракийските бежанци от Беломорс­ка Тракия - войводата Димитър Маджаров. Признателните тракийци, членове и сим­патизанти на Тра­кийското дружество в Кърджали, носещо неговото име, подне­соха в неделя венци пред паметника му на площад "Тракия".

На 18 декември, сря­да, ще се навършат 169 години от рожде­нието на Капитан Петко войвода, нацио­налният герой на Бъл­гария, посветил живо­та си на освобождени­ето на беломорските българи, защитникът на Родопите, борил се за свободата на по­тиснатите в Османс­ка Турция. Тракийци ще честват годишнина­та от рождението му с поднасяне на цветя на 22-та паметника в цялата страна. Тракийското дружес­тво "Димитър Маджаров", народно читали­ще "Тракия-2009" заедно с Професионалната гимназия по електро­ника и електротехника в Кърджали, чиито патрон е войводата, в сряда на 18 декември от 11 часа, ще поднесат венци и цветя пред паметника му на бул. "Тракия" в Кърджали.

Каним тракийци и гражданството на Кърджали да се присъ­едини към честване­то, заявяват от ръко­водството на тра­кийското дружество "Димитър Маджа­ров".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини