ЕК ни размазва в доклада си. Преглед на печата

Негативните оценки от международни институции за страната ни отново са на страниците на всекидневниците.

„Еврокомисията финализира изключително критичен доклад
Ключовите реформи, за които от Европейската комисия (ЕК) настояваха с последния си доклад за България от лятото на 2012 г., не са изпълнени. Това показва прегледът на препоръките по механизма за сътрудничество и проверка.
Провалът на управляващите в различни сфери няма как да не бъде акцент в предстоящия в началото на 2014 г. евродоклад. От седмица насам министърът на правосъдието Зинаида Златанова подготвя публиката за много критичен доклад през януари. По думите й две ръководства на прокуратурата, две правителства и две мнозинства в парламента не трябва да бягат от отговорност.   Силно негативната оценка за България няма как да не е факт, при положение че българските власти традиционно подхождат формално към забележките и препоръките на Брюксел. ВСС още не е решил проблемите със случайното разпределение на делата, атестациите на магистратите. Не е готов механизмът, с който обективно да се измерва натовареността на съдиите и прокурорите, така че да се избегне дефицитът с неравномерното натоварване на магистратите.  
Няма как да бъде отчетен напредък по стотината дела и разследвания, които Брюксел следи изкъсо. Част от тях са за неразкрити поръчкови убийства от последните 20 години. Няма окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. Нито развитие по чувствителните дела "САПАРД", за които критики имаше в последния доклад от лятото на 2012 г.  
В документа като "голям провал" бе отчетено изчезването на осъдените за организиран рекет бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви... 
Не е приключила и работата по новия Наказателен кодекс, както препоръчваха от Брюксел...
Парламентът вече една година не изпълнява задължението си да избере следващия главен съдебен инспектор. Инспекторатът към ВСС е една от институциите, натоварени с очаквания от Брюксел. Депутатите открито признават, че се пазарят за избора с обяснението, че не стартират процедурата, тъй като главен инспектор се избира с мнозинство от 2/3 и няма консенсусна кандидатура.
Скандалите около комисията за конфликт на интереси и тефтерчето с поръчки на вече бившия й председател Филип Златанов са друг очакван акцент в доклада..." - в. „Сега".

„Общините могат да бъдат повлечени от променената перспектива на рейтинга на България от Standard & Poor`s (S&P) от "стабилна" на "негативна". Причината е, че оценката за състоянието на която и да било община не може да бъде по-добра от рейтинга на държавата. Това се разбра от изказване на зам.-кмета по бюджет и финанси Дончо Барбалов на семинар на Столичната община в Правец. 
Притесненията му са свързани и със София, която през 2013 г. запази стабилен рейтинг, а сега е възможно той да се влоши. "Ако тенденцията за държавата продължи, това ще повлече и всички останали постепенно", заяви Барбалов и добави, че последно през 2008 г. - малко преди кризата, се е стигнало до сходна ситуация.  
По думите му намалението на рейтинга ще доведе до увеличение на разходите за финансиране, което сравнително бързо щяло да се усети както за държавата и общините, така и от бизнеса. "Една негативна тенденция ще направи инвеститорите и по-предпазливи, което е лошо", смята още Барбалов.
"Силно съм обезпокоена от това, че Standard & Poor`s понижи прогнозата на държавата от "стабилна" на "негативна", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова..." - в. „Дневник".

Вестниците в понеделник отделят подобаващо място и на политическите скандали.

„Случаен теч на лична информация или мащабен сценарий за разбиването на "Атака" стои зад фриволните фотографии на Волен Сидеров на плажа Варадеро в Куба, Париж и Венеция? Въпросът продължава да виси във въздуха насред множеството неуточнени подробности.
"Снимките от кубинския плаж са направени от наш сънародник. Той ни изпрати и ние ги дадохме на агенция ПИК, разкри пред НТВ Валери Симеонов, съпредседател на НФСБ и собственик на ТВ "Скат". Симеонов, който кумуваше на Капка и Волен на сватбата им в Кърджали през 2006 г., потвърди версията, че първите фотографии - от Острова на свободата, са се появили по случайност, докато следващите, от европейските му гуляи, вече са част от режисирана кампания. ПИК първоначално съобщи, че фотосесиите от Париж и Венеция са им били предоставени от Капка Георгиева. Впоследствие бившата му съпруга категорично отрече да е автор и разпространител на снимките. Различни източници разполагат с времевия период на "фотосесията" между 2009 и 2012 г. Предположенията кой е мистериозният фотограф варират от Капка до народната представителка Деница Гаджева. Валери Симеонов обаче вмъкна неприличната интрига, че е възможно Сидеров да е бил заснет и от мъж - депутата Десислав Чуколов.
Моментът също не изглежда случайно подбран - скандалът заля медиите, докато лидерът на "Атака" беше на посещение в Китай и нямаше възможност непосредствено да реагира. Партията на Бойко Борисов мълниеносно се възползва от суматохата и поиска оставката на Сидеров като председател на парламентарната комисия за борба с корупцията.
"ГЕРБ нямат основание да ми искат оставката като председател на комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси, освен от страх, че има много сигнали срещу техни основни фигури - Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Росен Плевнелиев", отвърна лидерът на "Атака" от Далечния изток. Той предположи, че компроматната акция срещу неговата особа се е развихрила заради това, че е засегнал силно интересите на играчите на пазара на "зелените енергии"...
Втората версия гласи, че ударът по крайния националист е част от усилията на БСП и ДПС да се освободят от мъртвата хватка на "Атака". През последните седмици двама депутати от ГЕРБ отлетяха от парламентарната група и се очаква да кацнат при парламентарното мнозинство..." - в. „Стандарт".

„Бившият депутат на ГЕРБ Емил Димитров, който сега е член на БАСТА, разкри механизма на избор на кандидати за народни представители. Той бе провокиран от изказване на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че водачите на листите в партията се избирали демократично отдолу.
В студиото на TV7 Димитров даде за пример реденето на листата на ГЕРБ за София-област, с което той е пряко запознат. „2009 година, когато се редиха листите за парламента, бяхме в Банкя Борисов, Цветанов и аз. Цветанов силно държеше Светлин Танчев да е водач на листата", обясни Димитров. „Тогава Борисов се намеси и се наложи и каза: „Емил ще бъде мажоритарният и ще бъде водач на листата. Може би тогава тръгна и прословутата любов с Цветанов", допълни той...
Бившият депутат е подразнен от твърдението на Цветанов, че водачите на листи да били избирани с номинации на местните структури. Той извади данни, според които за София-област местните структури на ГЕРБ са номинирали Мария Кунина и Никола Нитов. „Първите двама номинирани изобщо ги няма в листата", обясни той. Танчев бил трети. „Влади Горанов е без нито една номинация за водач на листа", допълни той.
„Според мен цялата листа беше подредена еднолично от Цветанов и Искра Фидосова", заяви Димитров...
В разговора се включи и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, който пък обясни откъде се е появил отцепникът в ГЕРБ Георги Марков. „Той стана депутат на мястото на Цветанов от Великотърновския избирателен регион", припомни той и посочи, че Цветанов винаги е обещавал, че ще ако бъде избран за депутат и в Благоевград, и във Велико Търново, ще влезе в парламента от името на Старата столица. „В последния момент се отказа от Търново в полза на Жоро Марков. Можем да развием тази тема и това да е някакъв сигнал на Цветанов към Борисов. Разбира се, това е хипотеза", каза Найденов.
На въпроса дали е възможно Цветанов да открадне партията на Борисов - Найденов отговори: „Не е изключено". - в. „Труд".

„Последен валс ще звучи днес за Надежда и Радан. Гражданският съвет на Реформаторите решава дали да изключи от бъдещата коалиция "Синьо единство". За раздяла с хората на Нейнски твърдо се обявиха две партии - ДСБ и СДС. Гражданите на Меглена Кунева запазиха пълно мълчание. А земеделците и последователите на Корман Исмаилов ще пледират днес реформаторите да не скъсат окончателно със "Синьо единство". Подобни настроения има и сред част от обществениците в гражданския съвет.
Задочна словесна престрелка водеха цял ден вчера Надежда Нейнски и Радан Кънев. Спорът им през Фейсбук и телевизионните екрани показа, че разривът между партиите им е окончателен.
"Взаимното "цакане" е в "автентичното" минало на десницата, г-жа Нейнски - може би също", написа лидерът на ДСБ във Фейсбук. "Власт не остана, не виждам за какво воюваме", отвърна пред Нова ТВ Нейнски. Повод за отлюспването на "Синьо единство" стана желанието им за създаването на единна партия, както и принципът, на който коалицията ще се управлява...
"Синьо единство" със сигурност ще участва на евроизборите. Тепърва обаче ще се решава дали ще се явят самостоятелно..." - в. „Стандарт".

„Междувременно стана ясно, че хора от НДСВ и активисти на Меглена Кунева продължават да се присъединяват към "България без цензура". Царисти от Асеновград, Карлово, Лъки, Марица, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение ще работят за създаване на структури на "България без цензура", съобщиха от движението вчера. 
Ключови лица от ДБГ в Пловдив-област също отивали в "България без цензура".
"Очакваме буквално до дни да се присъединят към нас още членове и активисти от партии в център-дясното пространство", заяви Дяко Дяков от "България без цензура" в Пловдив. "Хората са разочаровани, че техният глас не се чува, а Меглена Кунева и Даниел Вълчев взимат еднолично решенията зад гърба на съпартийците си", обясни той..." - в. „Стандарт".

„Реформаторският блок трябва да има силата и доблестта да признае успехите, които ние сме имали, а не да ги подмени. Това заяви в интервю за предаването на Нова телевизия „Всяка неделя" евродепутатът Надежда Нейнски.
Тя отбеляза, че за да има сили този Реформаторски блок, той трябва да стъпи върху всичко добро, направено от традиционната десница. Тя вярва, че дебатът за бъдещето на десницата не бива да се отлага особено на фона на серията неуспешни избори..." - в. „24 часа".

Поредната кадрова рокада в енергийния сектор също е сред темите на всекидневниците.

„Финансистът Иван Йончев е новият директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Йончев ще заеме поста на Боян Боев, който в сряда беше избран за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Иван Йончев е член на Съвета на директорите на „Мини Марица-Изток", където беше назначен през октомври. Досегашният директор на БЕХ Боян Боев беше назначен на поста през юни.
Преди дни стана ясно, че председателят на ДКЕВР Анжела Тонева е подала оставка. Освен нея от ДКЕВР си тръгна и един от членовете на регулатора Михаил Димитров.
Назначеният през ноември шеф на „Булгаргаз" Шишман Чаушев също подаде оставка през тази седмица. Неговото място ще заеме Дафинка Янкова, която е и завеждащ одита на БЕХ..." - в. „Сега".

„23-та рокада бе направена в държавната енергетика от началото на годината. От вчера Българският енергиен холдинг има нов изпълнителен директор. Той е Иван Йончев, който идва в БЕХ от държавните "Мини Марица-изток", където бе финансист и член на Съвета на директорите. Йончев е и третият поред шеф на енергийния холдинг от началото на тази година. През последните 5 дни четири държавни енергийни дружества и институции са с ново ръководство. 
Йончев зае мястото на Боян Боев, който в сряда бе назначен за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В събота с нови директори се оказаха "Булгаргаз" и  Електроенергийния системен оператор (ЕСО).  
Шишман Чаушев, който само преди месец и половина бе изтеглен от НАП във Видин, за да оглави газовото дружество, сдаде поста си и пое кормилото на ЕСО. Овакантеното от него място в "Булгаргаз" за първи път бе поверено на жена - Дафинка Янкова, която идва в дружеството от компанията майка БЕХ. В холдинга тя работеше във вътрешното одитно звено.
От началото на тази година в енергийните дружества се смениха 23-ма началници. Толкова нови имена се появиха начело на различните компании като БЕХ, "Булгаргаз", ЕСО, "Южен поток - България", АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток" и т.н. В някои случаи един и същи човек пое последователно няколко поста, а в други пък шефовете бяха окончателно освободени от длъжността си. Рекордьори с по 4-ма нови изпълнителни директори само за 2013 г. са НЕК и ЕСО. До края на годината двете дружества трябва да бъдат окончателно разделени по директива от Брюксел..." - в. „Стандарт".

Вестниците проследяват и избора на варненски митрополит.

„Знеполският епископ Йоан (на 44 г.) и Мелнишкият Серафим (на 39 г.) са кандидатите за Варненски и Великопреславски митрополит след проведения втори избор вчера. Йоан е получил 22 гласа от общо 30 епархийски съветници, а епископ Серафим - 19. Св. синод ще реши на 22 декември кой от двамата да седне в овдовелия престол на загиналия дядо Кирил. 
Епископ Йоан е завършил Богословския факултет на СУ, бе сред близките сътрудници на покойния патриарх Максим като викарий на Софийския митрополит. Епископ Йоан е завършил Лесотехническия университет, бил е игумен на Роженския манастир, от 2 г. е викарий на Неврокопския митрополит. 
От борбата отпадна игуменът на Бачковския манастир Борис, който заедно с епископ Игнатий бе определен за претендент на първия избор. Той бе касиран от синода след протести на миряни и свещеници от Варненската митрополия и слухове за подкупи на 30-те избиратели..." - в. „24 часа".

„Десетки миряни и редови свещеници от Варна чакаха с притеснение повторния вот, след като първоначалното гласуване от 17 ноември посочи епископите Борис и Игнатий за двойка, от която трябваше да избира Светият синод...
След литургията вчера управляващият временно епархията митрополит Амвросий пожела този път разумът да надделее и избирателите да посочат най-достойните. Така и стана - на първи тур викарият на патриарха - Йоан, събра 22 гласа от раз.
След като новината бе обявена от прозореца на сградата, където се провеждаше изборът, множеството отвън отговори с аплодисменти.
Малко по-късно съобщението, че вторият кандидат е епископ Серафим, викарий на починалия Неврокопски митрополит Натанаил, буквално разплака от щастие голяма част от миряните, а свещениците отвън започнаха да се прегръщат.
"Ние тайничко се надявахме поне единият да продължи напред, а сега са двамата. Това е почти Рождественско чудо, не мога да повярвам", обясни Борислав Александров от инициативния комитет "За чистота в Българската православна църква".
Той допълни, че сега на синода му предстои лесен "труден избор" измежду най-добрите възможни кандидати. Свещеник Василий Шаган, който бе сред най-активните духовници, които искаха касиране на първия вот, обясни новият избор с активността на гражданското общество и благодари специално на медиите, като част от него..." - в. „Труд".

„Знеполският епископ Йоан и Мелнишкият Серафим бяха предпочетени днес от епархийските избиратели за бъдещ Варненски и Великопреславски митрополит. Според устава на Българската православна църква един от тях трябва да бъде определен следващата неделя от Светия синод за наследник на покойния владика Кирил...
Знеполският епископ Йоан (викарий на Софийската митрополия) е роден на 13 февруари 1969 г. в Ямбол. Завършва пловдивското музикално училище. Хиротонисан е за Знеполски епископ на 18 март 2007 г. Известен е като добър оратор и умел управител на имотите, които притежава църквата. С тази дейност са свързани и много от критиките към него...
Мелнишкият епископ Серафим (Викарий на Неврокопската митрополия) е роден на 4 юли 1974 г. в с. Зорница, Бургаско.  До момента той живее в Роженския манастир.Тойъ е Серафим е известен с крайно консервативните си възгледи за църквата и православието, което го доближава до лобито на т.нар. старостилци.    
Днешните епархийски избори във Варна преминаха на два тура. Знеполският епископ Йоан беше излъчен още на първия тур с 22 от общо 30 гласа. Останалите 12 претенденти за митрополитския трон във Варна се явиха на втори тур...
Любопитен детайл от избора е, че на първия тур Агатонийският епископ Борис е получил 11 гласа, а на втория - 1. Именно срещу неговия избор въстанаха на 17 ноември енориаши около Инициативния комитет за чистота в Българската православна църква.
За стола на Варненски и Великопреславски митрополит се бориха следните епископи: Крупнишки Инокентий, Месемврийски Иаков, Тивериополски Тихон, Стобийски Наум, Знеполски Йоан, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Агатоникийски Борис, Провадски Игнатий, Браницки Григорий, Главиницки Йоан, Мелнишки Серафим..." - в. „Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини