Помаци и турци участвали във Възродителния процес срещу свои

Помаци и турци са участвали във Възродителния процес срещу свои. Това разкри бивш началник в Държавна сигурност пред bTV. По време на преименуването о.з. полк. Александър Савов е работил в ДС със секретни сътрудници мюсюлмани.
„Чувстваха се малко дискомфортно тези хора. Присъстваха на такива съвещания и се налагаше да работят. За секретния апарат моят опит беше такъв: аз преди да се сменят имената, споделях това нещо, че рано или късно може да стане”, разказва Савов. Невинаги мюсюлманите в ДС са били верни на официалната партийна и държавна политика.
„Имаше случаи, когато много от агентурата отказа да работи. Но имаше и такива, които стояха до край и бяха на страната на политиката. И благодарение на тях много неща се решаваха”, казва бившият шеф в ДС.
Веднага след промените о.з. полк. Савов публично се извини за Възродителния процес. Помаците обаче разбраха, че са предавани от свои едва след отварянето на досиетата.
„Техните хора ги низвергнаха, след като се разкриха досиетата. И то на няколко от тях”, пояснява Савов. Представители на помашката общност участват с етническите турци в създаването на ДПС. Още при първото отваряне на архивите се разбра кой е от палачите и кой е от жертвите на ДС сред тях.
Зам.-председателят на парламента Алиосман Имамов е извън тези разделения. Той няма досие, а през 2001 г. дори влезе в политиката с българското име Арсо. „Лично за мен това не е било голям проблем. За много хора, които бяха последователни в религиозните традиции и обичаи, това беше тежък проблем”, признава Имамов. Той е кръстил и децата си с имена извън мюсюлманските традиции - Александър и Биляна. 

Източник: http://btvnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини