Комисията за конфискация проверява имотите на Цветанов

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество започва проверка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Той ще бъде проверяван заради третото обвинение, което получи - за длъжностно присвояване.

Макар Цветанов да е обвинен, че е ощетил бюджета на МВР с 50 000 лв. в полза на друго лице, а не в своя, заради законовото изискване комисията ще проверява имуществото му за 10 години назад, предаде БНР.
Ако бъде открито несъответствие между стандарта му на живот и декларираното, той ще бъде повикан, за да предостави документи пред инспекторите от комисията.
Процедурата ще трае дълго - ще се проверява цялото имущество – движимо и недвижимо, както и задгранични и други пътувания.
Според Пламен Георгиев – председател на Комисията за конфискация, ще се подходи като към всеки друг проверяван.
През лятото прокуратурата поиска от НАП да направи пълна данъчна ревизия на доходите на Цветанов и съпругата му.
Скандалът около имуществото на зам.-председателя на ГЕРБ и семейството му избухна още през 2010 г., когато от РЗС подадоха сигнал, че той притежава шест апартамента. След проверка обаче от НАП обявиха, че доходите на Цветанов са напълно законни.
По това време данъчната агенция беше оглавявана от Красимир Стефанов, който сега е депутат от ГЕРБ.
Други клиенти на комисията
В момента Цветанов е единственият народен представител, клиент на комисията. Тя обаче се е занимавала с бивши депутати, главно от ДПС.
Работата на инспекторите и прокурорите продължава по силата на съвместна инструкция. Те работят активно по два случая – срещу Христо Бисеров, който бе обвинен в пране на пари и невярна декларация пред Сметната палата, и шефа на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев, разследван по делото за присвояване по консултантския договор за АЕЦ "Белене".
Предстои да бъде създаден такъв екип и по случая с Братя Галеви. Миналата седмица Кюстендилският окръжен съд спря делото за конфискация на имуществото на Пламен Галев и Ангел Христов и техните съпруги. Ще се чака тълкувателно решение на ВКС дали при положение, че ги съдят за незаконна дейност от 2003 година, може да им бъде отнето имущество, придобито по-рано.
По този повод Пламен Георгиев коментира, че от началото на годината комисията е отнела имущество за 9 млн. лева, като резултатите са съпоставими с тези от 2012 г. По думите му обаче те са щели да бъдат много по-големи, ако именно заради това тълкувателно решение, поискано от омбудсмана, още много дела - за над 40 млн. лева, не са били спрени, съобщи БТА.
В днешния Международен ден за борба с корупцията на ООН, комисията и асоциация "Прозрачност без граници" подписаха споразумение за сътрудничество. Целта е да се обезпечи възможността за гражданско наблюдение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини