НС претупа 30-тина члена от бюджета и се зае с данъка за бедните

ГЕРБ се притесни, че бедните български граждани ще си останат бедни през предстоящата 2014 година, въпреки предложението хората, които получават минимална работна заплата, да си вземат обратно платения данък накрая на годината.

След като народните представители на днешното извънредно заседание гласуваха почти светкавично член след член в Бюджет 2014 и спестяваха думите си за разисквания, те започнаха същински дебати именно на преходните и заключителни предложения.

По-специално внимание обърнаха на предложението на левицата за връщане на данъка на българите, които са осигурявани на минимална работна заплата, а именно новите 340 лева. Народният представител от опозицията Светлана Ангелова попита от парламентарната трибуна, защо тази промяна се предвижда да влезе в сила от 2015 година, а не още през следващите 12 месеца.

Ангелова сама намери отговора на въпроса си, а именно, че през 2014 година ще има избори, управляващите ще се отчетат пред българския избирател за това, че са изпълнили и това свое обещание. "Така ще замажете очите на българския гражданин. Това е едно нищо, което по никакъв начин няма да помогне на бедните български граждани", се мотивира народният избраник от ГЕРБ и отново заяви притеснението, че бедните ще си останат бедни, благодарение на умните решения на управляващите.

Светлана Ангелова съзря и още един проблем в това предложение, а именно, че ако доходът на един гражданин надвиши дори и с 1 лев минималната работна заплата, например за прослужено време, то този човек няма да може да се възползва от това облекчение.

Ексминистърът на транспорта и настоящ депутат от опозицията Ивайло Московски съзря още един недостатък на законопроекта. "Тази промяна няма ли да стимулира работодателите да приравняват заплати и те умишлено да създадат още голям брой работещи на това минимално ниво?", попита Московски.

В дебата се включи и друг депутат от ГЕРБ, Гинче Караминова, която също смята, че ако работодател реши например след десетия месец да повиши заплата на определения работник, той отново излиза от тази група.

"Основният проблем е, че една група лица, които получават по-високи от минималния размер заплати, а например 370 лева като краен резултат ще получат по-малко от тези, които вземат най-малко пари", сигнализира още бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов. Според него това, което ще остане от законопроекта, е "лошият вкус в устата на хората, които получават между 350 и 370 лева".

В защита на обвиненията депутатът от БСП Янаки Стоилов обясни, че такъв проблем с границата и разликата само между няколко лева на тези, които ще си получат данъка и останалите, винаги ще го има, дори и границата да е 400 лева. "Истината е една - когато хората си получат в пликче тези пари, те ще разберат, че това за тях е добра преференция", заяви позицията си в едно изречение председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев.

За това свое изказване той бе обвинен от Светлана Ангелова обаче, че говори за пари в пликче и непрозраност. Преди да гласуват народните представители излязоха в 30-минутна почивка.

След нея депутатите приеха почти единодушно промените, които ще дадът глътка въздух на българите с минимална работна заплата или доходи за една година, ненадвишаващи размера на 12 минимални работни заплата. Тези граждани ще си получат обратно Данък общ доход.

Правото си на глас упражниха 72-ма депутати, а разпределението на гласовете е следното - 68 са "За", 2-ма против и 2-ма се въздържаха.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини