Изселници вдигат голяма чешма край Дядовци

По инициатива на бившите жители на ардинското село Дя­довци, които в момен­та живеят в Ардино и извън пределите на страната, бе създа­ден Инициативен ко­митет за изграждане на чешма близо до символа на община­та - Дяволският мост в памет на всички, кои­то са живеели и израс­ли в селото.

За председател на Инициативния коми­тет бе избран Джейлян Муталибов, който заяви пълната си подк­репа за това добро дело. За негови замест­ници са избрани Сейфи Местанов, Гюнер Чоба­нов, Мюмюн Онбашъ, всички с корени от Дя­довци.

Джейлян Муталибов съобщи, че първата за­дача на Инициативния комитет е да изготви проект за изграждане­то й. Той благодари на Мюмюн Онбашъ за пре­доставения терен, къ­дето ще се построи чешмата. В момента там има тръба, от ко­ято тече доста вода.

"В Ардинско има тра­диция да се вдигат чешми за хаир, за да пият вода и хора, и жи­вотни", казва Муталибов и допълва, че са водени много разговори с изселници от село­то, които в момента живеят в Ардино, във вътрешността на страната и в Турция, и те са заявили готов­ност да подпомогнат финансово изгражда­нето й.

Според проекта, чешмата ще бъде дву­етажна и с три чучура, символизиращи трите махали в Дядовци - долна, средна и горна. Ще бъдат монтирани дър­вени пейки и обградена от красив кът с цве­тя.

Дядовци се намира на6 кмсеверозапад­но от Ардино. Допре­ди 40-50 години това красиво родопско се­ло е било изпълнено с живот. Имало е над 60 къщи, начално учи­лище, кметство, месчит, детска градина, читалищен салон и кино. През 60-те го­дини на миналия век хората от Дядовци започват да се изсел­ват в Ардино, Айтос, Асеновград и във вътрешността на страната, за да тър­сят препитание.

След демократични­те промени през 1989 г. хората, които са ос­танали, масово след­ват съдбата на хиляди български граждани от турски произход, и заминават отново в южната ни съседка Турция (Бурса, Истан­бул, Измир). След тях остават само запус­тели, ограбени и полусрутени къщи. Пос­ледният жител на Дя­довци Сали Шабан е по­чинал през зимата на 2011 г. Той е живял сам в селото в продълже­ние на 20 години.

Гюнер Шукри

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини