Секат монети със злато от Кърджали

Нов скок в цената на инвестиционното злато очакват експертите. След пика от id="mce_marker"900 за тройунция преди3 г. стойността на благородния метал се сви до 1100-1200 долара. Наполовина е паднала за година и цената на среброто, чиято тройунция се търгува около $700. Борсовите наблюдатели обаче прогнозират предстоящо повишение още догодина.

Във връзка с анализите на пазара специалистите от Комбината за цветни метали (КЦМ) край Пловдив планират да увеличат производството на инвестиционно злато с още 10-15%.

В последните две години от златния цех излизат между 250 и350 кггодишно плюс още 50 тона сребро. "В момента има затишие, явно пред буря", казва Ангел Спасов, ръководител на обособеното производство на благородни метали, по-известно като цех 330. В КЦМ предстоят и сериозни инвестиции за близо половин милион лева. Ще бъдат внедрени нови инсталации, така че пловдивското предприятие да отговаря на най-съвременните световни тенденции. Инсталациите ще са основно за сребърни продукти, каквито няма на нашия пазар, като идеята е да се произвеждат тук, обяснява Спасов.

КЦМ е сред малкото в света, които рафинират злато и сребро до банкова чистота и същевременно го преработват. Произвежда по заявка на клиентите всякакви заготовки, ленти, както и кюлчета и монети с най-високата проба 999.9 (24 карата). Инвестиционният метал е с тегло от1 грамдо1 килограм. Стандартните кюлчета, основно за износ, са по12.5 кг, а цената им е близо 800 хил. лв. 80% от суровините са от оловното производство. Друга част получават под формата на златен концентрат от района на Кърджали. Основният им клиент на вътрешния пазар е Монетният двор на БНБ. "На вътрешния пазар се емитират 3-4 вида монети годишно. Основното количество отива за износ", казва Спасов. Износът е главно за Швейцария. С вътрешните клиенти КЦМ работи основно на ишлеме. "Намаля покупателната способност на населението. Но за сметка на това се увеличи скрапът, който изкупуваме от филмите", отчита шефът на производството.

До 2-3 месеца предстои стартирането на новия завод в пловдивската компания. "Затваряме цикъла, като преработваме сплав дуре и получаваме сребро или злато до банкова чистота 999.9. Дори сега нашата следваща цел е да получим 999.99 сребро по искане на наши клиенти. Регистрирани сме на всички борси по отношение на среброто. Има ли лого КЦМ, всички ни приемат с отворени обятия, знаят за какво става въпрос. Но не така стои въпросът за златото. При него се изисква минимум 10 тона годишно, за да бъдеш регистриран на борсата".

В златния цех работят 30 човека, които произвеждат продукция за около 100 млн. лв. Входът до там изисква няколко пропуска, а изходът - проверка с металотърсач. Всеки служител получава материала, отговаря за него и в края на работното време го издава. Излизането в работна време е забранено. Условията обаче са добри, така че текучество няма. Служителите дотолкова са свикнали с работата, че не пресмятат колко милиони левове минават през ръцете им. "Едно стандартно златно кюлче, 12.5-килограмово, е към 700-800 хил. лв. Държиш го и усещането е все едно виждаш някакъв месинг или бронз. Не ми прави впечатление. Може би защото съм тук 30 години", смее се ръководителят на цеха.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини