Започваме „ударно” екстрадиране на нелегални имигранти

Страната ни вече разполага с проект на план за решение на проблема с нелегалните имигранти. Той бе представен на извънредна пресконференция в Министерски съвет от вицепремиера Цветлин Йовчев.

Планът се състои от 7 основни цели - намаляване броя на нелегалните имигранти, чрез ускоряване темповете на принудителното им извеждане в страната, от която произхождат; гарантиране сигурността на българските граждани; намаляване броя на сирийските бежанци; самоиздържане и интеграция на бежанците; осигуряване на ред и сигурност в центровете за настаняване; намиране на допълнителни външни ресурси и комуникация с обществото.

Йовчев обясни, че планът трябва да бъде реализиран в срок от 6 месеца, а някои от мерките, предвидени в него вече са изпълнени. Стана ясно, че финансовият министър Петър Чобанов още не е одобрил финансовия разчет, но се предвижда планът да се финансира както с евросредства, така и от бюджета на съответните ведомства, централния бюджет и с допълнителни средства от държави, които са склонни да ни помогнат.

Шефът на МВР разясни, че до момента нелегалните емигранти у нас са 8 763, а от тях 5 199 са настанени.

Йовчев се зарече изпълняването на плана да увеличи 3 пъти броя на изведените от страната нелегални емигранти.

По думите му ще има законодателни промени, които ще разпределят емигрантите на 3 групи. В първата ще влизат тези, които видимо не са бежанци от хуманитарна криза, като за тях Държавната агенция по бежанците ще се произнася в срок от 3 дни, след което ще започне процедура по екстрадиране.

С ускорена процедура ще се ползват и майките с деца, както и тези, които видимо бягат от войната в Сирия.

В третата група попадат тези, за които не може да бъде преценено бързо дали имат правото на бежански статут, като тези хора ще бъдат настанявани в центрове от закрит тип, т.е. няма да могат да ги напускат.

Йовчев заяви, че планът предвижда и оказване на политически натиск, включително с икономически лостове на страните, от които ни се оказва най-голям миграционен натиск. „Ще искаме активна обща политика на ЕС към бежанците и ще изготвим национална стратегия за тяхната интеграция".

Шефът на МВР обеща да се засили полицейското присъствие в районите, където има концентрация на нелегални емигранти.

По думите му всеки ден там ще се провеждат полицейски операции като тази, която тече в столицата след нападението на 20-годишна студентка от алжирец.

Вътрешният министър обаче увери, че тази операция няма да остане частен случай единствено заради случилия се инцидент. Той призна, че основно имаме проблем с мигранти от Северна Африка и заяви, че не се чувства успокоен от това, че нямаме ръст в процента на извършените от имигранти престъпления.

Стана ясно още, че предстои по границата ни да бъдат разпределени още 1400 души и над 609 автомобила, които ще патрулират и ще спират нелегално преминаващите емигранти. Ще се усили и наблюдението по морската ни граница с Турция, като с южната ни съседка ще се водят политически диалог и съвместни действия.

По повод протеста на гражданите на Телиш, където предстои да бъде изграден нов център за настаняване на бежанци, Йовчев заяви, че лично е разпоредил прекратяването на строителните действия към момента.

Стана ясно, че утре вицепремиерът ще отиде на място да говори с хората и да им обясни, че центърът ще бъде от закрит тип, а държавата ще гарантира за охраната и сигурността на местното население.

Все пак Йовчев призна, че в България няма да се намери място, където хората да подкрепят строежа на бежански лагер. Според него това е нормално, защото гражданите се притесняват за сигурността си, а държавата ще се заеме с работата си да направи информационна кампания за това какви рискове могат да крият имигрантите и как да се справим с тях.

Престои проектът на плана да бъде гласуван от Министерски съвет тази сряда.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини