Прибираме си „русия ангел” Мария в България

Държавната агенция за закрила на детето ще предприеме необходимите действия за завръщане на намереното в семейство на гръцки роми в района на гръцкия град Лариса момиченце Мария, за което по безспорен начин бе доказано, че е дете на Сашка и Атанас Русеви от гр. Николаево.Това се казва в решение на агенцията.

Държавната агенция за закрила на детето обяви, че е решено да си приберем обратно в България циганчето Мария, намерено в семейството на гръцки роми край Лариса и разбунило медиите по целия свят.

Основанието на държавната структура, която трябва да бди над децата ни, е, че вече по безспорен начин е доказано, че русото детенце е родено в семейството на българските цигани от Николаево Сашка и Атанас Русеви.

Веднага след като бъде уведомена, че детето ще бъде транспортирано в България, ДАЗД ще създаде необходимата организация за посрещането му на българския граничен пункт от социални работници.

Те заедно с МВР ще обезпечат безопасното му придвижване до място за настаняване или в кризисен център, или в приемно семейство. Мария ще остане там до намиране на решение за нейното отглеждане – връщане в биологичното семейство, настаняване при близки и роднини, в приемна грижа или в социална институция.

При наличие на неоспорими данни за въвличане на детето в трафик и експлоатация, по предложение на председателя на ДАЗД Ева Жечева министърът на вътрешните работи ще наложи забрана за напускане на страната за срок до две години, както и за издаване на документи, обезпечаващи задгранични пътувания. Най-малко една година след това детето ще остане под наблюдение на социални работници.

Във връзка с разпространените в публичното пространство информации за условията, в които се отглеждат седемте непълнолетни деца, шефката на агенцията изпрати писмо до директора на Дирекция ”Социално подпомагане”, началника на полицейския участък и кмета на община Гурково.

В него Ева Жечева препоръчва спешно да бъдат предприети мерки за закрила и действия по отношение на всяко от децата на сем. Русеви и да бъдат планирани конкретни мерки за работа със семейството.

Източник: bnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини