Лазаров: Провокаторите на протестите не са проблем на МВР

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че мястото на полицията не е в университетите и не е неин проблем кой провокира протестиращите студенти, докато няма престъпление.

Той коментира сблъсъка между студентите окупатори и контрапротестиращи в неделя и призива на ДСБ МВР и прокуратурата да разкрият "извършителите и техните подбудителите от БСП и "Атака" на безпрецедентните набези в СУ".

Пред БНТ главният срекретар заяви, че полицията действа, когато има конкретен сигнал за конкретно престъпление.

"Такъв при нас не е постъпил. В случая в неделя има сигнал, получен по линията на тел. 112, и на мястото са отишли колеги от „Охранителна полиция”. Според това, което ми е докладвано, към момента на тяхното отиване на мястото не са констатирали престъпление или нарушаване на обществения ред", уточни Лазаров.

На въпрос дали МВР има информация за групи, които се опитват да провокират студентите, той отговори, че няма да дава оценка на мотивацията на тези, които протестират. И добави:

"Ще акцентирам – МВР, Държавна сигурност мисля, че отдавна излезе от университетите. Това си е тяхна работа - ще учат ли и как ще учат. От гледна точка на това дали са провокирани за тези техни действия – това са пълнолетни, разумни, грамотни хора – те да вземат своето решение как да процедират оттук нататък. А това, кой ги провокира си е техен проблем. Това не е проблем на МВР до момента, до който няма престъпление разбира се". 

На уточнение, че става дума за провокаторите и дали има сигнали за такива, Лазаров бе категоричен:

"Нали сами знаете, че дори да имаме няма как да я кажа точно в студиото".  

Запитан не трябва ли полицията да работи превантивно, той отговори с въпрос дали се очаква МВР "да им каже да не окупират".

В ефира стана ясно, че Лазаров не е гладал записи от инцидента в неделя, защото не знаел за какво става дума. След пояснение от водещите, той отвърна, че "когато има нещо конкретно", се сезират МВР и прокуратурата за взимане на отношение. 

По повод обвиненията на студентите, че в атаката са участвали агресивни хора и такива с известни прякори, той заяви, че от самото начало на протестите се очертава тенденция да се акцентира върху хората с прякори. Някои от тях, които са известни на полицията и службите, били забелязвани, но това не било винаги. 

"Не бива винаги да слагаме знак за равенство между хората с прякори и протестите, на мирния, гражданския или…виждам, че спорят и какъв е протестът – дали е политически, или граждански. Това не е от моите компетенции", добави главният секретар на МВР.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини