Не може богата държава да има фалирали общини

Снимка: Красимир АНГЕЛОВ

Хасан Азис е eдинственият кмет от ДПС на областен център. Управлява Кърджали от 10 години. При управлението на ГЕРБ стана известен като най-проверявания кмет в страната. В навечерието на последните избори за местна власт беше обвинен в злоупотреби при строителството на Водното огледало в Кърджали и оправдан. Член на управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

-Лесно ли беше да си кмет от ДПС при управлението на ГЕРБ ?
- Беше истинско предизвикателство не само за кметовете от ДПС, но и за другите наши колеги, които не бяха от ГЕРБ. В нашата страна се създаде политическа еуфория за това, че представителите на местната власт, кметовете, председателите на общинските съвети априори са виновници или престъпници. Създаде се с многобройните показни арести, нахлувания по домовете, шумните политически съдебни дела, които се водеха. В крайна сметка те се оказаха един балон и той беше за сметка на тези, които го предизвикаха.

- Вие лично притеснявахте ли се, че някоя сутрин може да осъмнете проснат на килима и с белезници на ръцете?
- За съжаление тези притеснения ги имаха не само представителите на местната власт, но и всеки обикновен гражданин. Аз се надявам силно, че този период е отминал и той ще остане само в историята като лош пример за управление в една европейска България. Лично за мен като лош спомен остана делото, което започна срещу мен заради изграждането на Водното огледало, което завърши с отпадане на всички обвинения.

- Какво всъщност беше заложено в това дело? Опит да бъде смачкан кметът на Кърджали?
- Това беше един доста евтин и елементарен политически и полицейски ход за отстраняване на един кандидат за кмет точно преди местните избори. Внимателно беше подбран кметът от ДПС, както и районът и градът, времето, темата и всичко останало. Обвинителният акт беше прочетен шумно в Народното събрание от вътрешния министър Цветан Цветанов, и то още преди ние да сме го видели. Това беше като знак към правораз­давателните органи. Публично прочитане на смъртния акт на потенциалния виновник, за когото все още няма присъда. Доста стар политико-полицейски метод, използван преди много десетилетия у нас. Модерната политика вече се прави с други механизми, с други инструменти. Няма как с внушения да залъгваш хората и да ги караш да действат по един или друг начин. Всъщност с това дело Кърджали даде урок по демокрация на предишните управляващи.

- А те дали го разбраха?
- Хората разбраха и резултатите на последните избори показаха това.

- Имаше ли наказателни акции и срещу общините?
- Системата за контрол се опорочи, защото в основата на непрекъснатите проверки прозираше политическата мисъл. От тях си изпати най-много местната власт. Проверките наистина загубиха смисъла си. Те имаха единствената цел да докажат на всяка цена, че съответният кмет е виновен за нещо.

- Хасан Азис май беше национален рекордьор по направени проверки.
- Не ни отмина и това - да сме най-проверяваната община не само в страната, но вероятно и в Европа. За три години и половина ни проверяваха над 200 пъти. В много от случаите по една тема работеха няколко институции - Сметната палата, Икономическа полиция, ДАНС и други. Едни и същи документи се копираха по няколко пъти, в един ден експерти на общината, включително и кметът, трябваше да отговаря на трима представители на различни институции по една и съща тема. Винаги съм казвал, че е необходим контрол над публичните организации, каквато е една община. Но в случая контролът беше подменен с политически натиск. Проверката се превърна в политическа репресия.

- Вие сте член на управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Там нямаше ли усещане, че едни общини са любимци на властта, а за други е отредена ролята на аутсайдери?
- Не бих искал да правя сравнение с други общини и с колеги кметове. Мен ме боли за проектите, които не се случиха в Кърджали, защото управляващите си мислеха, че по този начин наказват кмета. Политическият натиск върху кмета е всъщност натиск върху жителите на общината. Тази проста истина не можа да бъде разбрана от ГЕРБ. Затова аз сега имам основание да поискам да ми покажат в Кърджали поне един проект, реализиран с национално финансиране по времето на ГЕРБ. Искам като кмет да повървя по една улица, да вляза в едно училище. Освен, правя едно уточнение, законовите субсидии, които ние сме получавали за капиталови разходи, които бяха в рамките на един милион годишно за цялата община.

- Сега правителството е заложник на една много тънка граница на баланса между парламентарно представените политически сили. Това не прави ли и общините заложник на политическите ветрове, които духат в момента?
- Няма как общините да бъдат разглеждани като нещо отделно от цялата система за държавно управление. Всяко напрежение се разпределя по цялата система. Но когато правим анализ, ние винаги сравняваме сегашното положение с това, което е било. Независимо от този тънък баланс в устойчивостта на цялата система, за който говорите, все пак има едно успокояване на системата. Влезте в която и да е община. Поговорете с който и да е малък, среден или голям бизнесмен. Те ще ви кажат, че политическия натиск го няма. Няма го търсенето на престъпника в лицето на всеки управленец, няма го търсенето на измамника в лицето на всеки представител на бизнеса. Аз няма да скрия и ще кажа, че съм имал много случаи, в които ми се е налагало да успокоявам мои колеги преди или след разпити в полицията или прокуратурата. Психическият тормоз беше до такава степен, че много колеги излизаха в дълги отпуски, имаше и хора, които искаха да напускат общинската администрация. Успокояването сега позволява на хората да работят по-продуктивно и това, убеден съм, се усеща и от кметовете, и от бизнеса, и от лекарите, и от учителите и от всички слоеве на нашето общество. Независимо че политическата ситуация в момента е сложна.

- Беше явно, че общините, управлявани от ГЕРБ, бяха любимците на властта. Сега махалото няма ли да се задвижи обратно и в тяхната роля да бъдат общините, управлявани от ДПС или БСП?
- Това е фундаментален въпрос на държавното управление. Тънката разлика е, че от ГЕРБ управляваха самостоятелно. Те нямаха друг коалиционен партньор освен „Атака“. Сега нещата са различни. При коалиционното управление има инструменти на самоконтрол.

- Всеки дебне другия да не отнесе по-голямо парче от баницата?
- Да. Всеки би искал да управлява самостоятелно и да определя хода на махалото. Но аз съм убеден, че с управленския опит, който имат и БСП, и ДПС, няма да позволят това махало да отиде в крайното си положение. Управленската биография, която имат двете партии, е сериозна и съм сигурен, че тази фатална политическа грешка вече няма да се повтори. Това е тема, от която могат да бъдат извлечени много поуки какво не трябва да се прави. За съжаление ГЕРБ ни показа как не трябва да се управлява.

- Премиерът Пламен Орешарски обеща 2014 година да бъде година, насочена към общините. Какви са вашите очаквания?
- Очакванията са големи, но в същото време реалистични от гледна точка на състоянието, в което завари държавата новото правителство. Разчетът, който правят от известно време всички колеги от Националното сдружение на общините, показва доста тревожни факти. В момента общините в страната работят с един милиард лева по-малко в сравнение с 2009 година. Ние изпълняваме същите функции, изпълняваме същите дейности, което означава, че този един милиард лева се поема от общинските бюджети, и то без да натоварваме допълнително хората.
Ние имаме около двеста милиона лева дефицит в местните дейности като изравнителна субсидия. Това ни пречи не само да изпълняваме дейностите си, но и да намаляваме структурния дефицит и приключването на европейските проекти. Знаете, че всяка община има задължението да участва със собствени средства във всеки проект, финансиран с европейски средства. Това съфинансиране е двеста милиона лева за всички общини в страната. Ако този процент е поносим за големите общини, то за малките е непосилен. Те имат много малко местни приходи и изпълнението даже на един по-голям проект може да изведе общинския бюджет в криза.

- Това означава ли, че очак­вате финансова инжекция от милиард и двеста милиона лева за 2014 година?
- Един милиард и двеста милиона лева е може би нереално като искане, макар че такива са нуждите. Нашето очакване е при сформирането на бюджета за идващата и за следващите години исканията на общините да бъдат взети под внимание. Аз мога да ви дам още един пример - в момента има много голямо разминаване между реалните разходи, които се правят при предоставянето на определена услуга, и стандартите, които са определи за тях. Например в страната на общините са необходими около 100 милиона годишно, за да отговарят на стандартите и за училищата, и за детските градини.

- Какъв е разумният дял от бюджета, който могат да получат общините?
- Това, което общините очакват, е да се подпише споразумение с правителството, да влезем в конструктивен диалогов режим при дълбок финансов анализ на нуждите на общините и да получим реален дял от държавния бюджет, съобразен както със състоянието на държавата, така и със състоянието на общините. Не може да има богата държава с фалирали общини или пък богати общини при фалирала държава.

- До края на мандата на местната власт остават две години. С какво чувство управ­лявате - че ще изкарате с това правителство или че ще ви се наложи да работите и с друго?
- Нашето очакване е да има стабилно правителство и политиците да съумеят да направят системата на държавно управление устойчива. Как ще стане - това е труден въпрос. Със сигурност едни предсрочни избори ще стопират дейността и вземането на решения в много сфери в страната, не само при местната власт.

- И все пак какво е усещането? Че ще завършите мандата си с Орешарски или с някой друг.
- Усещането е тънко. Както е тънка границата между устойчивостта на една система и хаоса в нея. Затова и чувствата ни се променят всеки ден.

- Не сте готов да заложите на твърдо?
- Не, не съм готов. 

Красимир Ангелов

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини